رعایت سلامت دهان و دندان
از آنجایی که سلامت دهان هر شخص مستقیما بر سلامت عمومی آن فرد تاثیرگذار است، پس ممکن است با دچار شدن با هرگونه مشکلی در دهان خود نگران شوید.رعایت سلامت دهان و دندان بسیار ضروری است. اگر در سقف دهان خود احساس درد و ناراحتی میکنید،ابتدا بایستی علت آن را پیداکنید. اکثر درد های سقف دهان ناشی از خوردن غداهای خیلی داغ، تند و یا تیز است که باعث ایجاد تاول یا زخم های دهانی میشوند. اما اگر مشکل از خوراکی که خورده اید نیست، پس این احساس درد خبر از مشکلات جدی تری میدهد.
احساس درد در سقف دهان بیشتر اوقات با تورم، التهاب و یا یک تاول همراه است. این درد ها در محیط پرکاری مانند دهان که در طول شبانه روز مدام در حال خوردن غذا یا جویدن و یا صحبت کردن هستیم کاملا معمول است و این مشکلات را میتوانیم در خانه با دارو های طبیعی و خانگی التیام دهیم.
بصورت کلی سقف دهان را به دو بخش کام سخت که به ناحیه ی پشتی دندان ها و بخش سفت سقف دهان میگویند که بیشتر از کام نرم در معرض آسیب میباشد و پوست آن حتی بسیار ظریف تر از پوست زبان میباشد و اکثر زخم ها در آنجا تشکیل میشوند و بخش کام نرم که به بافت نرم دهان که از بعد از قسمت سفت دهان در قسمت انتهایی میگویند. در این مطلب میخواهیم انواع درد های سقف دهان را شرح داده و راه های درمان آنها در خانه را به شما بیاموزیم. البته درد هایی که ممکن است نشانه ای از بیماری هایی باشد که نیاز به مراجعه به پزشک دارد را در انتها توصیف خواهیم نمود.
راه های درمان دردهای سقف دهان
سوختگی سقف دهان
سوختگی که بر اثر خوردن نوشیدنی ها و غذا هایی با حرارت بسیار بالا اتفاق می افتد، یکی از شایع ترین دلایل زخم شدن دهان بویژه در قسمت کام سخت میباشد که در ناحیه ی دچار عارضه، پوست نازک شده و دچار تاول و تورم و التهاب و آسیب دیدگی حس چشایی خواهد شد. جالب است بدانید که یکی از غذاهایی که اکثر اوقات باعث سوختگی دهان میشود، پیتزا است.
پیتزا کام سخت دهان را میسوزاند، زیرا قسمت مرکزی پیتزا که دارای پنیر داغ پیتزا میباشد، با سقف کام سخت دهان برخورد مینماید که باعث سوختگی و تاول میشود. این اتفاق را کام پیتزا نیز میگویند. یکی از وسیله هایی که بیشترین سهم را در سوزاندن دهان دارد، مایکروویو است که غذا را از داخل گرم کرده و همه غذا را یکنواخت گرم مینماید.
یکی از بهترین راه های درمان سوختگی دهان، آلوورا میباشد. نتایج تحقیقات نشان میدهد که سریع ترین راه برای التیام التهاب سوختگی است ومیتواند دوره درمان را یک هفته سرعت بخشید. اما از یاد نبرید که ژل های آماده آلوئه ورا که در بازار وجود دارد بدلیل داشتن موادی که ممکن است برای استعمال داخل دهان مناسب نباشد گزینه ی مناسبی برای معالجه سوختگی دهان شما نیستند و بهتر است که از آلوئه وراهای طبیعی استفاده نمائید. پنبه ای را که آغشته به آلوئه ورا میباشد را روی قسمت دچار سوختگی دهان خود قرار دهید.
راه حل دومی که به سرعت التهاب سوختگی دهان شما را کاهش داده ودارای خاصیت ضد باکتریایی میباشد، نگه داشتن عسل روی آن زخم است.
عفونت دندانی
ورم کردن احساس درد و آبسه های دردناک، از عوارض عفونت در ناحیه ی کام سخت دهان میباشد. این عفونت که میتواند در اثر ورد باکتری ها یا عفونت های ویروسی یا بوسیله پوسیدگی های دندان بوجود می آید. عفونت های دندانی و لثه ای باعث ایجاد برآمدگی پر از چروک هایی شده و تشکیل التهاب در اطراف منطقه آلوده میشود. در سقف دهان زمانی که عفونت دندانی نزدیک به کام سخت ایجاد میشود، باعث ایجاد آبسه میشود.
طریقه درمان عفونت دندان
در صورتی که حدث میزنید دچار عفونت شده اید، به هیچ عنوان خودسرانه برای درمان آن اقدامی نکنید زیرا این آبسه ملتهب میتواند در دهان شما گسترش پیدا کند. بهترین اقدام در این شرایط، مراجعه به دندانپزشک است.
همچنین بخوانید: مفنامیک اسید برای تسکین دندان درد
آسیب دیدگی سقف دهان
همانطور که در مطالب ابتدایی به آن اشاره کردیم دلایل زیادی وجود دارد که موجب آسیب دیدگی سقف دهان میگردد که شامل خودن غذا های تند و تیز مانند چیپس ها یا ناچو ها، و همینطور نصب نادرست دندان های مصنوعی باعث له شدگی بافت ها و ایجاد تورم و تاول میشود و زخم هایی رادر دهان ایجاد مینماید. البته در برخی از موارد دهان فرد دچار زخم قبلی بوده وبا استفاده از دندان های مصنوعی تحریک شد ه ودر دهان فرد ایجاد ناراحتی نماید.
درمان آسیب دیدگی سقف دهان
اگر آسیب دهان شما در اثر خوردن غذا های تند وتیز میباشد ،با شکیبایی و استفاده نکردن از خوراک هایی که زخم شما را تحریک نماید از التهاب بیشتر آن پیشگیری نمایید. اما اگر آسیب دیدگی شما از استفاده از دندان مصنوعی میباشد، بایستی با یک دندانپزشک در این رابطه مشورت نمائید.
زخم های دهان
زخم های دهانی که باعث احساس درد در قسمت فوقانی دهان میشوند، تنها در ناحیه ی کام نرم ایجاد شده وممکن است آنها را روی لب و قسمت ها داخلی گونه ها و همچنین زبان نیز مشاهده کنید اما امکان ندارد که در قسمت کام سخت تشکیل شوند.علل ایجاد اینگونه از زخم ها بسیار زیاد است اما دراینجا به بیشترین علت های اتفاق افتاده اشاره مینماییم. این علل عبارتند از کمبود ویتامین سی، آلرژی های غذایی، استرس و یا جراحت در داخل دهان میباشد.
راه های درمان زخم های دهانی
یکی از درمان های طبیعی که میتوانید برای تسکین درد های زخم دهان وکاهش التهاب زخم، آن را مانند دهانشویه استفاده کنید،عنبر سائل میباشد. این ماده ی طبیعی میتواند به التیام زخم های دهانی شما سرعت ببخشد.
جوش شیرین یکی دیگر از مواد طبیعی است که با مخلوط کردنن آن با یک قاشق چای خوری و کمی آب،خمیری بدست می آورید که کافی است با تکه ای پنبه آنرا به آرامی روی سقف دهان و قسمتی که در آن احساس درد میکنید قراردهید و پس از چند دقیقه موضع را با آب ولرم بشوئید. این کار به روند درمان زخم های دهانی کمک کرده و باعث کاهش یافتنن التهاب زخم ها میشود.
همچنین بخوانید: ریتینر ارتودنسی چیست؟
تبخال های دهانی
زخم های سرد یا همان تبخال ها که بوسیله ویروس های هرپس سیمپلکس بوجود می آیند، موجب بوجود آمدن تاول هایی پر شده از مایع بر روی لب و لثه میشود که ممکن است در قسمت های داخلی دهان نیز بوجود بیاید و باعث احساس درد در سقف دهان شود.
راه های درمان تبخال دهانی
عسل که ماده ای طبیعی و بدون عوارض میباشد،با دارا بودن خواص ضدویروسی، اثرر آن دردرمان زخم های ویروسی سردد کاملا ثابت شده است. پس با خیالی آسوده در روز سه الی چهار بار مقداری عسل خام را روی تبخال قراردهید.
سندرم سوزش های دهانی (BMS)
احساس سوزش مداوم ومکرر در دهان و داخل گونه ها، زبان و همچنین لب ها، که موجب احساس درد درسقف دهان نیز میشود را سندرم سوزش دهان میگویند. طبق تحقیقات تا بحال هیچ علت دقیقی برای این سندرم دهانی پیدا نشده است. این سندرم در برخی از افراد با رفلاکس های اسیدی، کمبودهای تغذیه ای و آلرژی و عفونت های دهان ارتباطی مستقیم داشته است.
همچنین بخوانید: مرهم دندان درد
راه های درمان سندرم سوزش دهانی
برای کاهش دردهای ناشی از این سندرم طبف تحقیقات انجام شده توسط دانشمندان، فلفل گیاهی بسیار موثر است. کاپسایسین که علت تند بودن طعم فلفل میباشد همان ترکیب فعالی است که موجب میشود که عصب های دهان بصورت موقت حساسیتشان را نسبت به درد از دست بدهند. برای استفاده از این ماده میتوانید طبق این دستور ساخت، دهانشویه ای با طعم سس فلفلی درست کنید.
محلولی از شش قطره سس فلفلی غلیظ را با یک قاشق چای خوری آب را در داخل اسپری ریخته و در دهان خود اسپری نمائید. این کار را برای اثر گذاری و کاهش درد و سوزش دهان، چهار بار در روز انجام دهید. درصورتیکه احساس میکنید دلیل درد و سوزش سقف دهان شما، رفلاکس معده میباشد، پس ابتدا مشکل معده خود را رسیدگی نمائید.
زگیل های دهانی
ضایعه ای کوچک مانند برآمدگی بر روی سقف دهان است که ناشی از ویروس های کوچکی بنام پاپیلومای هست. زگیل هل بیشتر در قسمت های کام سخت، روی لب ها و یا لثه ها بوجود می آیند. این ویروس ها که کاملا بی ضرر وبدون درد هستند، عموما خود به خود نیز درمان میشوند و فقط احتیاج به کمی صبر و حوصله دارند. اگر قسمت دچار زگیل شده ی دهان شما، سوزش یا ناراحتی دیگری دارد، بایستی به پزشک مراجعه نمائید.