در عصر حاضر روش های بسیاری برای رفع عیوب دندان ها وجود دارد. کامپوزیت دندان، نیز یکی از مهم ترین روش های رفع عیوب ظاهری دندان هاست که مورد استقبال افراد بسیار زیادی قرار گرفت. کامپوزیت نیز نظیر سایر روش های درمانی دارای مزایا و معایبی است که ممکن است افراد را در انتخاب آن مردد کند. برخی از افراد بعد از انجام این روش دچار حساسیت لثه به کامپوزیت می شوند که تحمل آن آزاردهنده خواهد بود در این مطلب قصد داریم به دلایل بروز این حساسیت و روش درمان آن بپردازیم.
کامپوزیت دندان چیست؟
یکی از روش های موثر برای اصلاح طرح لبخند و سلامت و فرم دندان های فرد ساخت لایه ای همرنگ و متناسب با ویژگی های دندانی هر شخص است که تحت عنوان کامپوزیت خوانده می شود.
کامپوزیت روشی تقریبا بی خطر برای پر کردن دندان های سوراخ و پوسیده شده نیز می باشد. مزیت این روش نسبت به سایر روش های زیبا سازی و رفع عیوب دندان ها این است که نیازی به تراش دادن وسیع دندان ها توسط پزشک معالج نداریم و در نتیجه اکثر دندان ها سالم خواهند ماند. یکی از عمومی ترین روش های رفع پوسیدگی و خرابی دندان های بیمار پر کردن دندان ها با کامپوزیت است اما گاهی برخی از افراد بعد از پر شدن دندان دارای واکنش های آلرژیک و حساسیت به مواد کامپوزیت شده و دندان ها و لثه ی آنها نسبت به سرما و گرما بسیار حساس می شوند.
عموما مسئله حساسیت لثه به کامپوزیت بعد از یک الی دو هفته خود به خود بهبود می یابد. مشاهده شده که هر چه حفرات ناشی از پوسیدگی در دندان ها عمیق تر باشند میزان کامپوزیت بیشتری برای پر کردن دندان ها نیاز است و در نتیجه احتمال ایجاد حساسیت بالاتر می رود.
آیا حساسیت لثه به کامپوزیت خود به خود خوب می شود؟
سوال فوق در ذهن بسیاری از افرادی که به تازگی از کامپوزیت دندان استفاده کرده اند، وجود دارد. در پاسخ باید بگوییم به طور معمول حساسیت لثه و دندان ها به کامپوزیت بعد از حدود 14 روز بهبود می یابد. اما در مواردی نادر، مشاهده شده است که بعد از طی این زمان نیز حساسیت به گاز گرفتن مواد غذایی مختلف و همچنین حساسیت دمایی برطرف نمی شود. بنابراین توصیه می کنیم در این شرایط در اسرع وقت به پزشک معالج خود اطلاع دهید. این مشکل عموما زمانی که حفره پر شده ی دندانی نزدیک عصب دندان یا پالپ باشد پیش می آید. در برخی موارد نیز دندان پوسیده قبلا دو الی سه مرتبه با مواد کامپوزیتی پر شده است بنابراین با پر شدن مجدد دچار تحریک عصب و همچنین التهاب و حساسیت می شوند که به مرور زمان کم کم بهبود می بابند.
دلیل حساسیت لثه به کامپوزیت
- پزشک ابتدا باید در هنگام استفاده از کامپوزیت تمام بخش پوسیده شده دندان را حذف کند بنابراين اگر پزشک نتوانسته باشد تمام قسمت پوسیده دندان را بردارد در نهایت سبب پالپیت یا عفونت پالپ دندانی بیمار خواهد شد.
- ممکن است طول دندان پر شده بلندتر از سایر دندان ها شده باشد و همین امر سبب التهاب و درد دندان ها در هنگام بسته شدن دهان و فشار بیشتر بر دندان ترمیم شده خواهد شد.
- آسیب دیدگی لثه ها نیز از مهم ترین دلایل حساسیت به کامپوزیت می باشد. عدم رعایت بهداشت دهان و دندان و یا استفاده بیش از حد از مسواک و نخ دندان در نهایت سبب حساسیت و آسیب دیدگی لثه ها خواهد شد.
- عدم مراقبت صحیح از دندان ها
توصیه می شود تا مدتی بعد از پر کردن دندانها با کامپوزیت و همچنین کامپوزیت دندان ها، از خوردن مواد غذایی چسبناک و بسیار سفت مثل سوهان و ته دیگ و … خودداری نمایید.
حساسیت دندان ها به هر دلیلی که باشد باید حداکثر تا 4 هفته بهبود یابد اما اگر بیشتر از این مدت زمان طول کشید حتما با پزشک خود درمیان بگذارید.
درمان حساسیت به کامپوزیت
اگر بعد از مدت زمان معین، حساسیت دندان های شما برطرف نشدند و همچنان نسبت به خوردن موادغذایی سرد و گرم حساسیت داشتید سریعا با پرشک خود ارتباط بگیرید؛ پزشک معالج با روش های درمانی متعددی نظیر فلوراید درمانی یا تجویز دهانشویه و خمیر دندان مخصوص دندان های حساس اقدام به درمان حساسیت به کامپوزیت می نماید.
روش های جلوگیری از حساسیت لثه به کامپوزیت
- در انتخاب متخصص و دندانپزشک مورد نظر نهایت دقت را به کار گیرید زیرا مهارت پزشک در ممانعت از ایحاد مشکل و حساسیت لثه بسیار مهم است.
- رعایت بهداشت دهان و دندان را جدی بگیرید.
- حتما روزانه دو مرتبه مسواک بزنید و از نخ دندان و دهانشویه مناسب به طور مرتب استفاده نمایید.
- مصرف مواد مخدر و نیکوتین دار نظیر سیگار را به حداقل ممکن برسانید یا به طور کامل ترک کنید. استعمال دخانیات سبب ابتلا به بیماری های دهان و دندان و همچنین التهابات لثه خواهد شد.
- به سلامت روحی و روانی خود توجه ویژه ای داشته باشید.
- استرس و اضطراب سبب افزایش سطح هورمون کورتیزول می شود. این هورمون در طولانی مدت موجب التهاب برخی از بخش های بدن از جمله لثه ها خواهد شد.
- بیماری های مزمن خود را کنترل کنید؛ دیابت از جمله بیماری های مزمنی است که می تواند در تشدید التهاب و حساسیت لثه ها بسیار موثر باشد. چرا که گلوکز مازاد موجود در بزاق بیماران مبتلا به دیابت سبب رشد حداکثری باکتری ها و پلاک های دندانی خواهد شد و همین امر تاثیر به سزایی در افزایش احتمال حساسیت لثه ها خواهد داشت.
درمان های خانگی مناسب برای کاهش احتمال حساسیت لثه به کامپوزیت
- به مقدار کافی ویتامین ث را در برنامه غذایی خود بگنجانید.
- آب کافی بنوشید.
- از دهان شویه های حاوی فلوراید و ضد عفونی کننده مناسب استفاده کنید تا میزان التهاب لثه های شما را کاهش دهد.
- از مسواک هایی با فرچه نرم استفاده کنید و سعی کنید روزانه دو مرتبه بعد از میل کردن وعده غذایی مسواک و نخ دندان استفاده کنید.
- مصرف مواد مخدر و دخانیات را به طور کامل متوقف کنید.
- اضطراب و استرس خود را کنترل کنید.