احتمال برگشت درمان ارتودنسی
یکی از نگرانی های بیماران پس از تکمیل دوره ی درمان ارتودنسی و نیاز به خارج کردن براکت ها از دهان، از متخصص ارتودنسی می پرسند این است که آیا مشکلات ارتودنسی قابل برگشت است؟
پاسخ این است که پس از طول دوره ی درمان ارتودنسی اکثر افراد از نتیجه ی درمان خود راضی بودند. اما این نتیجه باید حفظ شود و حفظ آن مستلزم دقت متخصص ارتودنسی ، همکاری بیمار از وسایل نگهدارنده و فاکتورهای مرتبط با رشد طبیعی بیمار میباشد..
لازم به ذکر است اگر درمان با دقت و روش صحیح توسط متخصص ارتودنسی انجام شده باشد امکان برگشت ارتودنسی به 5 درصد هم نخواهد رسید.
اما برگشت درمان ارتودنسی به سه شکل برگست مشکلات فکی، برگشت کجی دندان و باز شدن فضا در ناحیه دندان های کشیده شده میتواند اتفاق بیفتد که به شرح زیر است:
احتمال برگشت مشکلات فکی
این نوع برگشت برای بیمارانی اتفاق می افتد که دوره ی درمان آنها در طی دوران بلوغ یا قبل از دوران بلوغ بوده است و ضمن ادامه ی رشد منفی ناهنجاری های فکی ، مجددا خود را نمایان میکنند.
همچنین این مشکل در افرادی بیشتر اتفاق می افتد که فک پایین آنها با مشکل جلو آمدگی رو به رو میشود.
این مشکلات به گونه ای هستند که متخصص ارتودنسی ماهر از همان ابتدا از وجود برگشت این مشکلات آگاه است و می بایست آن را به والدین بیمار و همچنین خود بیمار گوشزد کند.
احتمال برگشت نامرتبی دندانها
این مشکلات اغلب برای بیمارانی اتفاق می افتد که متخصص ارتودنسی طبق مصلحت بیمار و کسب نیتجه ی زیباتر و طبیعی تر طرح درمان بیمار را بر مبنای درمان بدون کشیدن دندان برنامه ریزی کند با این امید که با کمترین خطر بهترین درمان انجام شود. ولی پس از اطلاع از این مشکل درمان مجددی را با کشیدن دندان یا استفاده از روشهای جانبی مثل جراحی فک را به بیمار پشنهاد میدهد.
یادآوری این نکته مهم است که تغییرات دندانی مرتبط با افزایش سن و رشد بعنوان برگشت درمان ارتودنسی طبقه بندی نمیشوند. این تغییرات دندانی عمدتا در دوره چند سال بعد از درمان ارتودنسی بطور ناچیز اتفاق میافتد. عمده مشکلاتی که بعنوان برگشت درمان ارتودنسی مطرح است آنهایی هستند که در طی شش ماه پس از باز کردن دستگاههای ثابت ارتودنسی خود را نشان میدهند.
احتمال باز شدن فضا
افرادی که در طول دوره ی درمان خود دندان های خود را کشیده اند برگشت درمان به طور کلی با باز شدن فضا در ناحیه ی دندان های کشیده شده خود را نشان میدهد.
.در این موارد بسته به مقدار باز شدن فضا و شکل و اندازه طبیعی دندان درمان مجدد یا استفاده از درمانهای بازسازی اندازه طبیعی دندان توصیه میشود.
هدف متخصص ارتودنسی این نیست که تمامی دندانها را با اجبار و با اعمال نیرو در محل ثابتی نگه دارد بلکه این هماهنگی اجزاء است که باعث حفظ یک دندان در یک موقعیت میشود که درنهایت توسط این اجزاء یعنی دندانها، استخوان فک، عضلات و بافتهای نرم ناحیه صورت میگیرد.
استفاده ناصحیح از ریتینر:
متخصصین ارتودنسی پس از این که براکت و سیم های ارتودنسی را از دهان فرد خارج میکنند برای وی ریتنر تجویز میکنند . استفاده ی ناصحیح از ریتنر توسط بیمار احتمال برگشت درمان ارتودنسی را افزایش میدهد.