ارتودنسی و یا orthodontics یکی از ۱۳ تخصص رشته دندانپزشکی است. این کلمه مرکب است از دو واژه لاتین “ارتو” به معنای راست و درست و “ادوس” یا مشتق آن “دنس” به معنای دندان. ارتودنسی اولین تخصص معرفی شده در دندانپزشکی و دومین تخصص ایجاد شده در کلیه رشته های پزشکی می باشد.
فلسفه درمان های ارتودنسی کاهش و یا رفع ناهنجاری های دندانی- فکی یا مال اکلوژن می باشد. اکلوژن عبارت است از روابط و نحوه قرارگیری دندانها و فکین نسبت به یکدیگر که به موارد غیر طبیعی آن مال اکلوژن گفته می شود. دلایل مال اکلوژن موقعیت ناصحیح دندانها، فکین و یا درجاتی از هر دو می باشد. از اینرو درمان های ارتودنسی بر ردیف کردن دندانها و یا اصلاح الگوی رشد دو فک (درمان های ارتوپدیک) متمرکز است.
ارتودنسی دندان چیست؟
همانطور که اشاره کردیم ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که دندان ها و فک هایی را که در جای نامناسبی قرار می گیرند اصلاح می کند. دندان هایی که در جایگاه نامناسبی قرار می گیرند و شکل نامتعارفی دارند مشکلات بهداشتی مختلفی ایجاد می کنند. تمیز نگه داشتن دندان ها سخت تر می شود. بیماری که دندان های نامرتبی دارد در معرض خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال قرار دارد. این وضعیت به دندان هایی که مسئول جویدن غذا هستند فشار بیشتری وارد می کند و متعاقبا در طولانی مدت عوارض مختلفی به جا می گذارد.
مزایای ارتودنسی دندان چیست؟
قطعا همه داشتن لبخندی زیبا و جذاب را به یک لبخند با دندان های بهم ریخته ترجیح می دهند. ارتودنسی علاوه بر اینکه دندان ها را در جای مناسب خود قرار می دهد باعث می شود که شما راحت تر بهداشت دهان خود را رعایت کنید و از آن مهمتر باعث می شود شما راحت تر غذا را بجوید. حتی دندان های نامنظم بر روی صحبت کردن فرد تاثیر منفی میگذارد و ممکن است افراد به همین دلیل در جمع از صحبت کردن اجتناب کنند، ارتودنسی باعث می شود به راحتی صحبت کنید و در هنگام صحبت کردن هیچ مشکلی نداشته باشید.
دو گروه درمانی ارتودنسی چیست؟
ارتودنسی را می توان به دو گروه درمان تقسیم کرد، درمان ارتودنسی و درمان ناهنجاری. همانطور که قبلا متوجه شدیم ارتودنسی باعث تغییر موقعیت دندانها و در نتیجه مرتب شدن دندانها می شود. اما می خواهیم در مورد درمان ناهنجاری و چگونگی درمان آن هم کوتاه صحبت کنیم و حتما متوجه خواهید شد که چرا تاکید به اقدام ارتودنسی در سن مناسب داریم.
درمان ناهنجاری فکی چیست؟
طبق تحقیقات به دست آمده و گزارش انجمن ارتودنسی در آمریکا سن مناسب برای معاینه ارتودنسی 7 سالگی است. ممکن است بعد از معاینه فعلا نیازی به درمان ارتودنسی نباشد اما مراجعه به پزشک متخصص ارتودنسی در این سن باعث می شود که فک به صورت صحیح و مناسب رشد کند. همچنین متخصص ارتودنسی در این معاینه به شما خواهد گفت که چه موقع برای شروع درمان اقدام کنید. اما اگر اقدام به ارتودنسی و معاینه ارتودنسی در سن مناسب نشود مشکلاتی همچون ناهنجاری فکی در پی خواهد داشت. درمان ناهنجاری فکی با در نظر گرفتن شدت ناهنجاری به کمک دستگاه های مخصوص انجام خواهد شد، حتی از روش جراحی فک هم در این درمان استفاده خواهد شد.
انواع روش های درمان ارتودنسی دندان کدامند؟
ممکن است در اطراف خود افرادی را دیده باشید که ارتودنسی انجام داده اند اما ارتودنسی آنها شبیه به هم نیست و متفاوت است، شاید برایتان این سوال به وجود بیاید که چرا ارتودنسی آنها با هم متفاوت بود؟ و یا اینکه ارتودنسی مگر فقط دندان ها را مرتب نمی کند پس چرا مدل های متفاوتی دارد؟ در جواب باید بگوییم که بعد از مراجعه فرد به کلینیک تخصصی ارتودنسی، متخصص با انجام معاینات اولیه متوجه خواهد شد که نوع ناهنجاری شما از کدام نوع است و بهترین راه برای درمان ناهنجاری شما کدام است؟ اینجاست که با تشخیص متخصص ارتودنسی یکی از مدل های ارتودنسی برای درمان شما در نظر گرفته می شود. در ادامه انواع مدل های ارتودنسی را توضیح خواهیم داد.
ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت از سیمها و براکتهای فلزی تشکیل میشود که روی دندانها ثابت میشود تا آنها را با اعمال نیرو به سمت موقعیتی بهتر هدایت کند. جابجا کردن دندانها فرایندی زمانبر است و سیمها و براکتها باید به طور منظم توسط متخصص دستکاری و تنظیم شود.
بریس سرامیکی جایگزینی شفاف برای بریس فلزی است و چون همرنگ دندان است جلب توجه نمیکند. بریس سرامیکی از مواد شیشهای نیمهشفاف ساخته میشود، براکتها لک نمیشود و تغییر رنگ نمیدهد، بریس تا پایان درمان ظاهر اولیه خود را حفظ میکند.
ارتودنسی دیمون
ارتودنسی دیمون از تکنولوژی متفاوتی بهره میگیرد، سازو کار لغزشی کشویی، جایگزین براکتهای سیمی معمول و کش میشود. در نتیجه درمان کوتاهتر و مراحل آن سریعتر میشود، بیمار در طول درمان راحتتر است. سیستم دیمون نیروهای قویتری را به دندانهایی وارد میکند که بی نظمی آنها شدیدتر است. از آنجایی که بخشهای سرامیکی و استیل ضدزنگ وضوح کمتری دارند، بیمارانی که نگران نظر اطرافیان درباره انجام دادن ارتودنسی هستند، ارتودنسی دیمون را ترجیح میدهند.
ارتودنسی لینگوال(ارتودنسی پشت دندانی)
تعداد قابل توجهی از مراجعین ارتودنسی بزرگسالانی هستند که ترجیح میدهند اطرافیان متوجه تحت درمان بودن ایشان نشوند و بتوانند روابط اجتماعی خود را بدون مشکل دنبال کنند. بنابراین جای تعجب ندارد که محبوبیت روشهای ارتودنسی نامرئی در میان بزرگسالان و نوجوانان رو به فزونی است.
وسایل ارتودنسی لینگوال (Lingual) پشت دندانها قرار داده میشود و بنابراین عملاً نامرئی است. سازو کار ارتودنسی لینگوال (پشت زبانی) و ارتودنسی فلزی یکسان است، با این تفاوت که سیمکشی این بار پشت دندان است. عادت کردن به بریس لینگوال زمان بیشتری میبرد و هزینه آن نیز به دلیل ساخت سفارشی آنها بالاتر است، اما گزینه بهتری برای بیمارانی است که به هر دلیلی نمیخواهند دیگران متوجه درمان ارتودنسیشان بشوند.
ارتودنسی نامرئی
پلاک شفاف ارتودنسی نامرئی به تدریج دندانها را به سمت موقعیت بهتر حرکت میدهد. در این روش از مجموعه پلاکهای پلاستیکی شفافی استفاده میشود که به خوبی روی دندان مینشیند. به جای آن که سیمها هر چند هفته یک بار سفت شود، پلاک جدیدی در اختیار بیمار قرار داده میشود تا دندانها به تدریج مرتب شود. البته بیمار باید به طور تمام وقت به جز هنگام غذا خوردن، مسواک زدن یا نخ کشیدن از پلاک استفاده کند. پلاک زمانی دندانها را صاف میکند که روی آنها قرار داده شود.
ارتودنسی متحرک
متخصصین ما گاهی ارتودنسی متحرک را برای اصلاح اختلالهای بایت و تاثیر بر رشد فک کودکان و انواع پلاک نگهدارنده توصیه میکنند. زمانبندی و مهارت در استفاده از ارتودنسی متحرک شرط لازم موفقیت درمان است، بنابراین دندانپزشک توصیههای لازم برای استفاده از بریس را به والدین کودک اطلاع میدهد. اگر چه بیمار میتواند پلاک ارتودنسی متحرک را از دهان خارج کند، اما ارتودنسی متحرک زمانی نتیجهبخش است که طبق دستور دندانپزشک از آن استفاده شود. امروزه وسایل متحرک پیشرفتهتری برای نوجوانان و بزرگسالان در دسترس است.
جراحی فک
اگر ناهماهنگی اسکلتی شدید باشد، اصلاح وضعیت دندانها به تنهایی برای رسیدن به نتیجه مطلوب کافی نیست. در این شرایط جراحی اختلال فک را اصلاح میکند. جراحی فک نیز مانند هر جراحی دیگری با عوارضی همراه است. جراح دهان و فک این عوارض احتمالی و عوارض سیم کشی دندان را به تفصیل به بیمار اطلاع میدهد.
بهترین روش ارتودنسی کدام است؟
سوال بیشتر متقاضیان ارتودنسی این است که بهترین روش ارتودنسی کدام است؟ با کدام روش ارتودنسی سریعتر به نتیجه خواهم رسید؟ بهترین روش ارتودنسی برای همه یکسان نیست، متخصص ارتودنسی پس از انجام معاینات اولیه وضعیت دندانهای بیمار با توجه به نوع و شدت ناهنجاری بهترین نوع درمان را برای شما در نظر خواهد گرفت. ممکن است بعضی افراد با روش ارتودنسی دیمون و بعضی دیگر با روش ارتودنسی ثابت به بهترین نتیجه برسند. پس بهترین نوع ارتودنسی با توجه به وضعیت دندانهای فرد و تشخیص متخصص ارتودنسی برای شما انتخاب خواهد شد.
ارتودنسی پیشگیری
متخصصین ما در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر داودیان معتقدند که ارزیابی دندانهای کودک و انجام ارتودنسی پیشگیری باید در سن پایین صورت گیرد، این کار باعث می شود که ارتودنسی پیشگیری مدت و پیچیدگی درمانها را در آینده کاهش میدهد.
متخصص ارتودنسی ناهنجاری های شایع فک، بایت یا دندانهای کودکان را به درستی تشخیص داده و بهترین روش درمان را برای این مشکلات پیدا خواهند کرد. از آنجایی که رشد دندان کودکان باهم متفاوت است، متخصصین ارتودنسی ما برنامهی درمانی منحصر به فردی را برای هر کودک در نظر خواهند گرفت.
ارتودنسی با بیمه تامین اجتماعی
سوال بسیاری از مراجعه کنندگان این است که آیا با بیمه تامین اجتماعی می توان هزینه ارتودنسی را پرداخت کرد؟ در جواب این سوال باید بگوییم که بله می توانید اما باید به مراکز درمانی مراجعه کنید که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی هستند. اما کلینیک های تخصصی دندانپزشکی دکتر داودیان تحت پوشش بیمه نیست و نمی توانید از بیمه تامین اجتماعی استفاده کنید.
مراحل ارتودنسی دو فک چگونه است؟
مراحل ارتودنسی با توجه به نوع درمان شما متفاوت است و روند مختلفی دارد برای مثال در روش ارتودنسی دیمون تعدا جلسات معاینات نسبت به بقیه روش های ارتودنسی کمتر است. اما در ادامه چند مراحل ارتودنسی مهم را نام برده ایم:
- اقدام به ارتودنسی در سن مناسب
- پیدا کردن یک متخصص ارتودنسی خوب و با تجربه
- انجام معاینات اولیه و مشاوره
- تهیه عکس رادیولوژی
- در نظر گرفتن روش ارتودنسی مناسب با تشخیص متخصص
- انجام قالب گیری دندان ها و فک
- شروع دوره درمان و نصب براکت های ارتودنسی
- مراجعه به متخصص ارتودنسی جهت معاینه و بررسی روند درمان
- همکاری با متخصص در طول دوره درمان
انواع درمانهای ارتودنسی چه مزیت هایی نسبت به هم دارند؟
درمانهای ارتودنسی به 2 گروه کلی تقسیم می شود. یک گروه از درمانهای ارتودنسی برای تصحیح دندانها است و یک گروه از درمانها برای رفع ناهنجاری فکی می باشد که در هر نوع از درمان ها نیاز به دستگاه مخصوصی برای رفع ناهنجاری می باشد. در صورتی که بیمار دارای ناهنجاری دندانی و یا فکی به موقع مراجعه نماید و همکاری خوبی داشته باشد، می توان مشکلات بیمار را به راحتی با ارتودنسی درمان نمود ولیکن اگر بیمار به موقع مراجعه ننماید و همکاری خوبی در حین درمان ارتودنسی نداشته باشد و یا شدت ناهنجاری فکی بسیار زیاد باشد، ممکن است نیاز به جراحی فک برای رفع مشکل فکی وجود داشته باشد. در اینگونه موارد ابتدا بیمار تحت درمان ارتودنسی قرار می گیرد و بعد از آن تحت جراحی واقع می شود.
براکت گذاری ارتودنسی و سیم کشی دندان چقدر طول می کشد؟
در زمان نصب براکت ها و سیم کشی موارد زیادی تاثیر گذار است، برای مثال نوع درمان، شدت ناهنجاری دندانی، سن بیمار، پزشک متخصص… این موارد باعث کوتاه و یا طولانی شدن زمان نصب براکت ها و سیم ارتودنسی خواهد شد. مثلا ممکن است متخصصی که به آن مراجعه کرده اید بسیار با دقت و آرام براکت ها را نصب کند و یا شاید هم سریع آنها را نصب کند. اما زمان نرمال و طبیعی نصب براکت ها و سیم دندان نیم ساعت(30 دقیقه) می باشد.
پلاک نگهدارنده(ریتینر ارتودنسی) چیست؟
بریس و سیمکشی پس از اتمام دوره فعال درمان خارج میشود و مرحله نگهداری یا استفاده از ریتینر شروع میشود. از پلاک نگهدارنده یا ریتینر ارتودنسی برای نگه داشتن دندان در وضعیت جدید استفاده میشود تا استخوان، لثهها و عضلهها به موقعیت جدید عادت کنند.
بیمار باید طبق دستور از ریتینر استفاده کند، در غیر این صورت دندانها به حالت اولیه برمیگردند و درمان ارتودنسی بیفایده میشود. متخصص مدت زمان استفاده از پلاک نگهدارنده را تعیین میکند. زمانبندی برای تمام بیماران یکسان نیست و در بعضی موارد استفاده دائمی از ریتینر توصیه میشود. در بعضی موارد در کنار پلاک نگهدارنده متحرک یا به جای آن سیمهای فلزی باریکی به سطوح داخلی دندانهای پیشین متصل میشود
مرحله نگهدارنده بخش مهمی از درمان ارتودنسی است و نباید اهمیت آن را دست کم گرفت. به خاطر داشته باشید که نگهدارنده را باید در دهان نگه دارید تا دندانها مرتب باقی بمانند. توصیههای مربوط به این مرحله عبارت است از:
چگونه از ریتینر ارتودنسی مراقبت کنیم؟
- پلاک نگهدارنده را بعد از هر وعده غذایی تمیز کنید.
- تمام قسمتهای پلاک را با مسواک تمیز کنید.
- از پلاک مراقبت کنید.
- احتمال گم کردن ریتینر بسیار بالا است، بنابراین پس از خارج کردن آن از دهان، آن را در محفظه مخصوص قرار دهید.
بهترین سن برای مراجعه به ارتودنسی چه سنی است؟
قبلا اشاره کردیم که طبق تحقیقات زمان مناسب برای معاینه ارتودنسی از 7 سالگی است، این جلسه صرفا برای این است که آیا کودک شما و یا فرد متقاضی نیاز به ارتودنسی دارد یا خیر؟ پس از معاینه ارتودنسی اگر فرد نیاز به درمان ارتودنسی داشته باشد متخصص زمان شروع درمان را به شما اعلام خواهد کرد. اما این که در سن مناسب برای ارتودنسی اقدام کنید باعث می شود که متخصص رشد دندانهای شما را تحت نظر داشته باشد و در صورت وجود مشکل آن را درمان کند. در نتیجه فک شما به طور صحیح رشد خواهد کرد و دندان ها در موقعیت مکانی مناسب رشد خواهند کرد.
اگر در سن مناسب برای ارتودنسی اقدام نکنید به مرور زمان و افزایش سن فرد شدت ناهنجاری بیشتر شده و قطعا درمان هم سخت تر خواهد شد. در درمان بعضی از افراد از روش جراحی فک هم استفاده شده، اگر این فرد در زمان مناسب اقدام به ارتودنسی می کرد نیازی به جراحی نبود و ممکن بود با ارتودنسی ناهنجاری رفع شود.
طول درمان ارتودنسی دندان چقدر است و ارتودنسی دندان چقدر طول می کشد؟
طول درمان ارتودنسی دندان برای افراد متفاوت و موارد زیادی بر این قضیه تاثیر گذار است. از مهمترین عوامل آن می توان به سن بیمار، شدت ناهنجاری، نوع ناهنجاری، نوع درمان مناسب شما… اشاره کرد. برای مثال سن بیمار هنگامی که برای ارتودنسی اقدام می کند خیلی مهم است اگر در سن مناسب یعنی 7 سالگی مراجعه کردید که درمان شما به بهترین شکل پیش خواهد رفت چراکه متخصص در این سن مشکلات را تشخیص داده و می توان آن را درمان و یا پیشگری کرد. اما در بزرگسالان این درمان سخت تر درمان می شود و ممکن است طول درمان بیشتری داشته باشید.
عوارض ارتودنسی نکردن چیست؟
ممکن است به هر دلیلی اقدام به ارتودنسی را به تعویق بیندازید، اما باید بدانید که اقدام به ارتودنسی نکردن باعث می شود شما دچار عوارض شوید از جمله:
- پوسیدگی دندانها
- مشکلات لثه ای
- خوب جویده نشدن دندانها و مشکلات گوارشی
- سردرد
- مشکلات TMJ
- احساس درد در گردن، شانه و پشت
- همچنین دندان های کج و نامرتب به زیبایی ظاهر شخص آسیب می زند.
در صورت شل شدن براکت ارتودنسی و یا کنده شدن آن چکار کنیم؟
در طول دوره درمان ارتودنسی یکی از مهمترین نکاتی که بر روی روند درمان تاثیر گذار است همکاری بیمار می باشد. اگر در حین درمان حس کردید که براکت ها شل شده و یا براکت ها آسیب دیده و شکسته است بهتر است که حتما به متخصص خود مراجعه کنید. متخصص شما حتما براکت ها را اصلاح خواهد کرد تا در دوره درمان شما اختلال ایجاد نشود. اما هرچه دیرتر به متخصص ارتودنسی مراجعه کنید و یا به اصطلاح آن را پشت گوش بیندازید دیرتر نتیجه خواهید گرفت و یا ممکن است اصلا به نتیجه دلخواه خود نرسید.
سفید کردن دندان ها پس از ارتودنسی
چگونگی طی کردن طول دوره درمان بسیار مهم است مطمئنن در هنگام مراجعه به کلینیک ارتودنسی متخصص حتما مواردی که باید در طول دوره درمان رعایت کنید را به شما خواهد گفت. سعی کنید همانگونه که متخصص توضیح داده از براکت ها مراقبت کنید. رعایت بهداشت دهان و دندان باعث می شود که روی دندان ها لکه های سفید ایجاد نشود و حتی لثه شما دچار عفونت نشود. شما با کمک مسواک مخصوص ارتودنسی، نخ دندان، دهان شویه به راحتی می توانید بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید.
هزینه ارتودنسی چقدر است؟
برای مشاهده هزینه و تعرفه ارتودنسی در سال 1401 کلیک کنید. ممکن است بعد از مراجعه به متخصص ارتودنسی و انجام معاینات هزینه ای که به شما اعلام می شود با هزینه ای که در سایت درج شده متفات باشد و دلیل آن هم این است که نوع درمان ارتودنسی برای همه افراد یکسان نیست و ممکن است طول درمان یک فرد نسبت به فرد دیگر بیشتر باشد و درمان بیشتری را نیاز داشته باشد در اینصورت هزینه بیشتری را شامل می شود. در ادامه به برخی عوامل که بر هزینه ارتودنسی تاثیر دارد اشاره خواهیم کرد:
- میزان ناهنجاری و بهم ریختگی دندان های فرد
- نوع درمان ارتودنسی
- طول دوره درمان ارتودنسی
- نیاز به کشیدن دندان
- نیاز به جراحی فک
ارتودنسی اقساط در کلینیک دندانپزشکی دکتر داودیان
یکی از موارد مهم در ارتودنسی اقدام به موقع می باشد و این مورد در روند درمان و موفقیت آن بسیار تاثیر گذار است، ممکن است که افراد به هر دلیلی درمان ارتودنسی را دیرتر شروع کنند یکی از این دلایل پرداخت هزینه ارتودنسی در یک جلسه می باشد. طبیعی است که همه ما نتوانیم در یک جلسه هزینه ارتودنسی را پرداخت کنیم در کلینیک دندانپزشکی دکتر داودیان برای این دسته از افراد این امکان فراهم شده که هزینه را به صورت اقساطی پرداخت کنند. بعد از دریافت نوبت و معاینه اولیه متخصص ارتودنسی تشخیص خواهد داد که چه درمانی برای شما مناسب است و سپس هزینه برای شما قسط بندی شده و مبلغ و تاریخ پرداخت قسط ها به شما اعلام خواهد شد.
آموزش های ارتودنسی
کشور های مختلف سیستم های گوناگونی برای پذیرش و آموزش متخصصین ارتودنسی دارند با این حال در اغلب کشورها یک دوره دانشگاهی ۲ الی ۴ ساله تمام وقت برای یک دندانپزشک فارغ التحصیل به منظور ارتقاء به درجه متخصص ارتودنسی (ارتودنتیست) لازم است.
آموزش ارتودنسی در ایران
رشته تخصصی ارتودنسی و ارتوپدی دندانی- فکی از سال ۱۹۷۸ وارد ایران شده است انجمن ارتودنسی ایران (IAO) نیز در همین سال بنا نهاده شده و تاکنون در کنگره های مختلف داخلی و خارجی شرکت داشته است. در ایران یک دندانپزشک پس از ۶ سال تحصیل دوره عمومی و طی نزدیک به دو سال فعالیت بالینی می تواند با شرکت در آزمون قبولی رزیدنتی دندانپزشکی که سالی یک بار برگزار می گردد در صورت کسب بالاترین نمره ها بین تمامی شرکت کنندگان، دوره تخصصی ارتودنسی سه ساله خود را آغاز نماید. متخصص ارتودنسی فارغ التحصیل شده بر اساس قانون جدید وزارت بهداشت، به منظور کسب مجوز احداث مطب و نصب تابلو می بایست بورد تخصصی ارتودنسی ایران را نیز که سالانه برگزار می گردد احراز نماید.
به دلیل جوان بودن نسبی جمعیت ایران و اقبال روزافزون مردم نسبت به انجام درمان های ارتودنسی جهت کسب زیبایی بیشتر طی سالهای اخیر با معضل درمانهای غیر اصولی ارتودنسی و عوارض آن در سطح جامعه روبرو بوده ایم. به دلیل هزینه نسبتا” زیاد و طول درمان های ارتودنسی که گاه به چند سال هم می رسد برخی بیماران، تحت تاثیر تبلیغات سوء مجازی و مجلات زرد حاکی از ارتودنسی ارزان و سریع برای ارتودنسی ثابت به دندانپزشکان عمومی مراجعه می کنند. این امر ضمن اتلاف هزینه بیماران ممکن است آنها را با عوارض بعضا” غیرقابل جبران روبرو کند. در واقع به دلیل طولانی بودن دوره درمان ارتودنسی ثابت امکان آموزش آن در دوره دندانپزشکی عمومی وجود ندارد. از اینرو یک دندانپزشک هیچ تجربه بالینی آکادمیک ارتودنسی طی دوره عمومی نمی تواند کسب کند.
از سوی دیگر به دلیل نقص قوانین و نبود ضمانت اجرایی کافی برای قوانین موجود، متاسفانه تعدادی از افراد فاقد صلاحیت برای درمان و آموزش اقدام به برگزاری کلاس های آموزشی کوتاه مدت ارتودنسی نموده اند. به عنوان مثال یکی از دندانپزشکان عمومی به نام دکتر ح ن ب که خود دوره ای کوتاه مدت در خارج از ایران دیده است، ادعا می کند با این دوره های کوتاه مدت (کمتر از ۶ ماه نیمه وقت) در طول ۸ سال، نزدیک به ۱۰۰۰ متخصص ارتودنسی تربیت نموده است. این در حالی است که نزدیک به ۱۰ دانشکده دندانپزشکی ایران از سال ۱۳۵۶ تاکنون با تمام تلاش در زمینه افزایش متخصصین این رشته نزدیک به ۳۵۰ فارغ التحصیل داشته اند. از پیامد های مرتبط با درمان های نادرست که عموما” منتج از آموزش ناکافی هستند می توان به تحلیل شدید و کوتاه شدن ریشه دندانها، نامرتب باقی ماندن دندانها، مشکلات زیبایی و یا عود مجدد مشکل اشاره نمود. در ایران متخصصین مورد تایید وزارت بهداشت ،کلمه متخصص را در تابلوی مطب و مهر طبابت خود قید می کنند.
آموزش ارتودنسی در آمریکا
به منظور اینکه یک دندانپزشک عمومی بتواند با عنوان رزیدنت (دستیار تخصصی) ارتودنسی مورد تأیید کمیسیون اعتبارسنجی دندانپزشکی آمریکا (CODA) پذیرفته شود می بایست با مدرک DDS, DMD, BDS و یا معادل آنها فارغ التحصیل شده باشد. در آمریکا طول دوره رزیدنتی ارتودنسی ۲۴ تا ۴۸ ماه می باشد. فارغ التحصیلان ارتودنسی بسته به ویژگی های تحقیقات انجام داده در طول دوره تخصص موفق به دریافت گواهینامه (Non degree Certificate) ، درجه ارشد تخصصی (Master of Science degree) و یا درجه دکترای تخصصی (Doctor of science degree) می شوند. اندازه کلاس ها، شهریه، تعرفه و تعداد بیمارانی که طی این دوره درمان می شوند به محل تدریس (دانشگاه یا بیمارستان) بستگی دارد.
هر برنامه آموزشی هدف و فلسفه درمانی خود را دنبال می کند، با این حال بسیاری از برنامه های آموزشی ارتودنسی آمریکا بر دستگاههای ثابت straight wire استوار هستند. تمامی فارغ التحصیلان می بایست بخش نوشتاری امتحان بورد ارتودنسی آمریکا (ABO) را پشت سر گذارند. با این حال جهت کسب مدرک بورد، متخصص ارتودنسی باید بعد از فارغ التحصیلی ۶ کیس که تماما” توسط خود او درمان شده است را به هیأت بورد ارایه نماید که در صورت پذیرفته شدن، می تواند عنوان دارنده بورد ارتودنسی آمریکا را نیز به تابلو و مهر خود بیفزاید. هر ۱۰ سال هم این مدرک لازم است تمدید گردد.
آموزش ارتودنسی در انگلستان
در انگلستان بعد از تکمیل عضویت در یک دانشکده سلطنتی، دوره تخصصی ارتودنسی سه سال به طول می انجامد. یک دوره دو ساله اضافه نیز جهت احراز درجه متخصص ارتودنسی مشاور لازم است که پس از آن یک آزمون فلوشیپ توسط دانشکده سلطنتی برگزار می گردد. همچنین سازوکاری توسط هیأت حرفه ای ثبت نام متخصص ارتودنسی ها تنظیم شده است که در صورت تماس با آنها، شما را نسبت به بودن نام متخصص ارتودنسی مدنظرتان در لیست متخصصین معتبر یاری می کنند.
آموزش ارتودنسی در کانادا
تعدادی از دانشکده های دندانپزشکی و بیمارستانها دوره تخصصی آموزش ارتودنسی را به دندانپزشکان عمومی ارایه می نمایند. دوره ها بین دو تا سه سال تمام وقت (اغلب سه سال) شامل برنامه های تئوری و عملی ارتودنسی می باشد.