اورژانس ارتودنسی چیست؟
در این مطلب به سه مورد از عوامل اورژانسی که ممکن است در طی درمان ارتودنسی پیش بیاید اشاره خواهیم کرد:
- آسیب های وارد شده به دهان و دندان
- عفونت لثه یا متورم شدن آن یا حتی عفونت صورت و دهان
- درد و ناراحتی غیرقابل تحمل در دهان یا دندان
هنگامی که هرکدام از موارد بالا برای شخصی که عمل ارتودنسی را انجام داده است اتفاق افتاد فرد باید در اسرع وقت به اورژانس ارتودنسی مراجعه نماید. تعدادی از دندانپزشکان عمومی در اورژانس ارتودنسی هستند که آموزش و دوره دیده اند تا مشکلات و ناراحتی های پیش آمده در دهان یا دندان را حل نمایند. در اکثر موارد آن ها می توانند راه درمان را برای رفع ناراحتی های بیمار پیدا کنند یا تشخیص دهند چگونه از ابزارها برای درمان مورد اورژانسی بیمار استفاده نمایند.
علت نیاز به اورژانس ارتودنسی
به طور مثال هنگامی که دندان بیمار در اثر اتفاقی شکسته شده باشد دندانپزشک اورژانس به راحتی می تواند آن را درمان نماید. برای همین هنگامی که دندان بیمار دچار درد شدید شد یا احساس ایجاد عفونت در دهان یا لثه خود کرد با مراجعه به دندانپزشک اورژانس ارتودنسی ویزیت خواهد شد. اما پس از آن باید بیمار باید از متخصص ارتودنسی یه وقت اورژانسی برای مشکل دندان یا دهان خود بگیرد.
التهاب و قرمزی در گونه و لب
در اوایل شروع درمان ارتودنسی دندان ممکن است التهاب هایی در قسمت هایی از بافت لب یا گونه ها به دلیل براکت ها یا سیم های ارتودنسی پدیدار شود.
خشک شدن لب ها در ماه های سرد پاییز و زمستان
متخصص ارتودنسی برای جلوگیری یا رفع التهاب به وجود آمده در قسمت بافت لب ها برای شما موم مخصوصی را تجویز می کند تا از آن استفاده نمایید. در صورت تکرار مداوم سوزش و وجود ناراحتی یا التهاب در دهان خود حتما با متخصص ارتودنسی خود در تماس باشید.
حساسیت به وجود آمده در دندان
وجود درد و حساسیت پیش آمده در دندان ممکن است به دلیل فشار مداومی که به آن وارد می شود به خاطر سیم های ارتودنسی در دهان باشد. در ابتدای درمان ارتودنسی در بعضی از دندان ها به دلیل فشار زیاد سیم ها به دندان ها ممکن است باعث ایجاد درد و حساسیت به دلیل تنظیمات شود. حساسیت پیش آمده در دندان ها ممکن است تا چند هفته به دلیل تنظیمات به صورت دندان درد ادامه داشته باشد اما به تدریج به دلیل موقعیت قرار گیری صحیح دندان ها و راه یابی آن ها به جهت صحیح درد آن کم می شود. ممکن است شدت درد و حساسیت پیش آمده در افراد متفاوت باشد. اگر بیمار به طور مداوم و هرروزه احساس درد شدید در دندان ها پیدا کند حتما باید با متخصص ارتودنسی خود مشورت کند.
جابه جایی های غیرطبیعی در دندان ها
ابزارهای ارتودنسی که در دهان شما به کار برده می شود( سیم ها و براکت های ارتودنسی) به صورت دقیق طراحی شده اند اما ممکن است به دلیل عواملی بشکند. پیشنهاد می شود بیمار در صورت درد در تعداد زیادی از دندان ها صبوری به خرج دهد. به دلیل این که لوازمی که در دهان شما برای انجام ارتودنسی به کار برده اند برای حرکت دندان ها به سمت محل صحیح انجام شده است.
بیمار احساس می کند که دندان های او در ابتدای عمل ارتودنسی به یک سو حرکت می کنند که این مورد طبیعی است و به تدریج وضعیت به حالت نرمال برمیگردد. در مواقعی هم ممکن است این جابه جایی ها طبیعی نباشد و درد شدید آن به علت نیروی قوی که به آن اعمال می شود یا شل شدن براکت ها در دندان باشد یا این که سیم خم شده باشد.
بیمار در صورت بروز احساس حرکت های غیرطبیعی حتما باید با متخصص ارتودنسی خود در تماس باشد. در صورت بروز حرکت های غیرعادی یا جابه جایی غیر طبیعی در دندان ها بیمار حتما باید با پزشک ارتودنسی خود مشورت لازم را انجام نماید.
هنگام شل شدن یا شکسته شدن لوازم ارتودنسی به اورژانس ارتودنسی مراجعه نمایید. هنگام شکسته شدن هریک از لوازم ارتودنسی در دهانتان (براکت یا سیم و ..) در صورتی که توانستید، آن را جدا کرده و حتما به پزشک خود مراجعه نمایید. اما در صورتی که نتوانستید آن را جدا کنید با استفاده از موم مخصوص ارتودنسی که متخصص در اوایل درمان برای شما تجویز کرده است برای جلوگیری از التهاب یا بیشتر شدن، آن را پوشش دهید.
در شرایط بسیار اضطراری شما می توانید از پنبه یا گاز یا حتی آدامس استفاده نمایید. یا اگر سیم ارتودنسی شما به هردلیلی بیرون زده و باعث ایجاد ناراحتی در قسمت دهان یا گونه شد می توانید با استفاده از پاک کن ته مداد آن را سرجای اصلی خود قرار دهید. اگر سیم بیرون آمده باعث ناراحتی شدید در قسمت دهان شد تنها راه چاره این است که با یک ناخن گیر(ضد عفونی شده) آن را بیرون بیاورید. بیرون آوردن سیم آسیب دیده باعث کاهش آسیب دیدگی و التهاب در قسمت گونه و لثه می شود و خراش وارد شده طی چند روز التیام میابد.
در صورتی که نگهدارنده ی ارتودنسی شما دچار شکستگی و آسیب شد حتی اگر ناراحتی در دهان شما وارد نکرد فورا به اورژانس ارتودنسی برای تعمیر آن مراجعه نمایید.
شل شدن دندان یا حس درد
در صورتی که در روزهای اول ارتودنسی شما احساس ناراحتی یا شل بودن در دندان های خود کرده اید نگران نباشید به دلیل جابه جایی هایی که در دندان صورت می گیرد تا در موقعیت نهایی خود قرار بگیرد احساس شل بودن در دندان ها وجود دارد. برای کاهش درد دهانتان را در روز دوبار با آب نمک شستشو دهید. یک قاشق چایخوری نمک را با هشت اونس آب گرم قاطی نمایید و همچنین می توانید با گذاشتن پد گرم روی دندان هایتان امداد رسانی خانگی را انجام دهید.