یک رفلکس قوی نوزاد، در هفته های بعد از تولد مکیدن است. نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند هم از تغذیه شیر مادر و هم از ارضای غریزه مکیدن خود بهره مند می شوند. نوزادانی که به دلایل مختلف نمی توانند با شیر مادر تغذیه شوند، ممکن است غریزه مکیدن خود را با استفاده از پستانک و یا شیشه شیر ارضا کنند. اعتقاد بر این است که استفاده از پستانک و مکیدن انگشت عادات بی ضرری هستند. در بسیاری از نقاط جهان و به ویژه در کشورهای در حال توسعه، استفاده از پستانک در اوایل دوران کودکی بسیار رایج است. می گویند استفاده از پستانک باعث آرامش نوزاد و ارضای غریزه مکیدن او می شود. در چندین مطالعه گزارش شده است که استفاده از پستانک خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی نوزاد را کاهش می دهد. مهم ترین خطرات این عادت غیر مغذی مکیدن عبارتند از بدشکلی های دندانی و عفونت گوش میانی حاد مکرر. ایجاد حساسیت به لاتکس، پوسیدگی دندان، زخم های دهان و اختلالات خواب از دیگر مشکلاتی است که در استفاده از پستانک با آن مواجه می شوید. والدین ممکن است در استفاده از پستانک برای نوزادان خود تردید کنند و در این مورد با پرستاران یا ماماها مشورت کنند. وقتی صحبت از پستانک و مکیدن شست می شود، نمی توانید ترجیحات کودک خود را کنترل کنید.
کودکان خردسالی که از پستانک استفاده می کنند در مقایسه با نوزادانی که عادت مکیدن انگشت شست را دارند، کمی بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت گوش قرار دارند. اما وقتی نوبت به ترک این عادت می رسد، والدین کودکانی که انگشت شست را می مکند با چالش سخت تری مواجه می شوند.
پستانک ارتودنسی در مقابل پستانک های معمولی
والدین با مجموعه ای گیج کننده از انواع پستانک روبرو هستند که می توانند از بین آنها انتخاب کنند. متخصص اطفال، دندانپزشک اطفال یا دندانپزشک خانواده شما می تواند در مورد اینکه کدام نوع برای کودک شما بهترین است، مشاوره ارائه دهد. پستانک ها به طور معمول به عنوان غیر ارتودنسی یا ارتودنسی طبقه بندی می شوند. پستانک های غیر ارتودنسی از نوع معمولی یا سنتی هستند. قسمتی از پستانک غیر ارتودنسی که در دهان نوزاد قرار می گیرد مانند یک پیاز گرد است. متناوبا، پستانک های ارتودنسی صاف تر و مربع تر هستند.
همانطور که مرکز پزشکی دانشگاه روچستر توضیح می دهد، یک پستانک ارتودنسی به گونه ای طراحی شده است که شکل نوک پستان مادر را در هنگام شیردهی تقلید کند و این نوع پستانک حرکت طبیعی زبان کودک را در خود جای می دهد. نوع پستانکی که انتخاب می کنید نیز می تواند بر سلامت دندان و عادات دهانی کودک شما تأثیر بگذارد. یک مطالعه منتشر شده در BMC Pediatrics بیان می کند که نوزادانی که پستانک های ارتودنسی را می مکند کمتر در معرض مشکلات مال اکلوژن (نیش) قرار دارند. این مطالعه همچنین نشان داد که نوزادانی که قبل از 3 ماهگی پستانک ارتودنسی دریافت کردهاند، کمتر به عادتهای مکیدن انگشت یا سایر عادات بد بهداشت دهان و دندان دچار میشوند.
بسیاری از نوزادان و کودکان نوپا عاشق پستانک های خود هستند، اما والدین گاهی اوقات نگران خطرات آن هستند. اگر نگران دادن پستانک به نوزاد خود هستید، یا مطمئن نیستید که کدام نوع برای نیازهای کودک شما مناسب است، با پزشک اطفال یا دندانپزشک خود صحبت کنید، علاوه بر راهنمایی در مورد استفاده از پستانک در صورت نیاز سن مناسب ارتودنسی کودکان را نیز به شما توضیح خواهد داد.
ویژگی های پستانک ارتودنسی چیست؟
پستانک ها در سبک ها، مواد و رنگ های مختلفی تولید می شوند اما به طور کلی می توان آنها را به دو دسته اصلی تقسیم کرد: پستانک های ارتودنسی و پستانک های معمولی. تفاوت بزرگ این دو در شکل نوک پستانک است. پستانک های ارتودنسی به طور ویژه با در نظر گرفتن دندان های در حال رشد کودک طراحی شده اند و به کاهش ناهماهنگی ناشی از پستانک کمک می کنند. شکل نوک پستانک های ارتودنسی از فک و کام در حال رشد حمایت می کند. پستانک های گرد سنتی ممکن است نسبت به پستانک های ارتودنسی شانس بیشتری برای ایجاد اپن بایت یا اوربایت داشته باشند.
پستانک ارتودنسی استاندارد
یک پستانک ارتودنسی برای اینکه کام دهان کودک به درستی شکل بگیرد طراحی شده است. شکل منحصر به فرد نوک پستانک به زبان کودک اجازه می دهد تا به سمت جلو قرار گیرد و به یک راه هوایی باز اجازه می دهد تا تنفس فیزیولوژیکی را پشتیبانی کند. نوک پستانک به کودک این امکان را می دهد که در طول زمان خواب، پستانک را برای مدت طولانی تری در دهان خود نگه دارد.
پستانک های ارتودنسی در پایین صاف و در بالا گرد هستند در حالیکه پستانک های معمولی دارای یک نوک به شکل یک توپ کوچک (یا یک توپ پهن) هستند. و بر اساس مطالعات انجام شده برای رشد کام و فک نوزاد پستانک های ارتودنسی بهتر است.
نحوه قرار دادن پستانک در دهان کودک
برای قرار دادن پستانک در دهان کودک باید سمت گنبدی در دهان کودک به سمت بالا باشد و طرف دارای برآمدگی باید روی زبان قرار گیرد. شکل پستانک کودک شما ممکن است جزییات کوچکی به نظر برسد، اما می تواند بر راحتی و رشد دهان و دندان کودک شما تأثیر بگذارد. برخی از نوزادان به سادگی پستانک را بر اساس شکل آنها رد می کنند، در حالی که برخی دیگر با نگه داشتن پستانک مورد علاقه خود آرامش زیادی پیدا می کنند.
پستانک ارتودنسی دارای منافذ هوایی است که اجازه می دهد هوا به راحتی جریان یابد. این پستانک ها به اندازه کافی انعطاف پذیر هستند تا با دهان و فک نوزاد مطابقت داشته باشند بدون اینکه فشار زیادی به آنها وارد شود. پستانک ها اغلب از سیلیکون ساخته می شوند که بی مزه است و بو ندارد اما از لاتکس مقاوم تر است. علاوه بر این، پستانک های ارتودنسی فاقد اجزای ریز یا قابل جدا شدن هستند تا نوزاد را خفه نکند.
مزایا و معایب پستانک ارتودنسی
رایج ترین نگرانی ها در مورد استفاده از پستانک که مشکات دندانی است ممکن است شما را به فکر دوباره بیاندازد؛ استفاده طولانی مدت از پستانک می تواند بر شکل دندان ها و دهان تاثیر بگذارد و باعث وقوع ناهنجاری های فک و صورت در کودکان شود، به خصوص اگر کودک تا سنین کودکی به استفاده از آن ادامه دهد.
پستانک ارتودنسی دستگاهی شبیه نوک پستان مادر است. در پایین پهن است اما در بالا گرد است. این پستانک ها به گونه ای طراحی شده اند که با فک و کام نوزاد در حال رشد مطابقت داشته باشد و به آنها کمک کند تا بهترین شکل را داشته باشند. نوک پستانک ارتودنسی هنگامی که توسط نوزاد مکیده می شود پهن می شود. این به نوزاد کمک می کند تا پستانک را با سینه های مادر مرتبط کند. این پستانک ها فشار وارده بر لثه ها و دندان های در حال رشد را کاهش می دهند و از عوارضی مانند اپن بایت و اوربایت جلوگیری می کنند.
مزایای استفاده از پستانک ارتودنسی
برخی از مزایای پستانک ارتودنسی برای نوزادان به شرح زیر است:
- بهبود فرم فک
- کمک به رشد سالم دندان ها
- آرامش دادن به نوزاد
- استفاده از پستانک در سال اول زندگی نوزاد نیز می تواند از سندرم مرگ ناگهانی نوزاد جلوگیری کند.
- معایب استفاده از پستانک ارتودنسی
با وجود مزایای ذکر شده، مکیدن پستانک ارتودنسی ممکن است معایبی نیز داشته باشد که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- درد در نوک سینه های مادر به دلیل استفاده نکردن توسط شیرخوار و انسداد مجاری شیری
- عدم نظم در عادات شیردهی شیرخوار
- وابستگی بیش از حد به پستانک
- اختلالات فک و اورجت دندان در صورت استفاده بیش از حد
- مشکلات در شکل گیری لب ها
- عدم تناسب صورت به دلیل استفاده طولانی مدت از پستانک
- دیسفازی در صورت استفاده طولانی مدت