روش ها و مراحل سیم کشی دندان و بریس دندان
ارتودنسی یا سیمکشی دندان روشی برای صاف کردن یا حرکت دادن دندانها به منظور بهبود ظاهر و عملکرد دندانها و زیباسازی طرح لبخند است. با داشتن دندانهایی صاف و مرتب نیروی فشار به طور یکنواخت روی تمام دندانها توزیع میشود و به این ترتیب سلامت دندانها، لثهها و مفصلهای فک در درازمدت تضمین میشود.
پیامد های دندان های کج و بهم ریخته
از آنجایی که تمیز نگه داشتن دندانهای کج، به هم فشرده و نامرتب مشکل است، بهم ریختگی دندانی باعث بروز پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه تا قبل از سن 50 سالگی خواهد شد. ناهنجاریهای بایت باعث تحمیل فشار بیش از حد به بعضی دندانها میشود، به مفصلهای فک آسیب میزند و به درد شدید دامن میزند. آخرین نتیجه بینظمی دندانها این است که جایگزینی دندانهای کج و نامرتب به دلیل نامناسب بودن فضای بین آنها دشوارتر است. سیم کشی دندان علاوه بر تغییر موقعیت یک یک دندانها، طرح لبخند و به تبع آن چهره فرد را بهتر و زیباتر میکند. بریسهای مختلفی در ارتودنسی و سیم کشی دندان به کار برده میشود. متخصصین ارتودنسی در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر داودیان نیازها و خواستههای هر بیمار را ارزیابی میکنند و بهترین روش را برای مرتب کردن دندانها و اصلاح طرح لبخند پیشنهاد میدهند. جهت مشاوره یا رزرو نوبت میتوانید با ما از طریق شمارههای 88875145– 66520980 در تماس باشید یا از طریق تلگرام سوالات خود را مطرح فرمایید.
مشکلات قابل اصلاح با سیم کشی دندان
بعضی از مشکلات و بینظمیهای دندان که با سیم کشی و ارتودنسی قابل اصلاح است عبارت است از:
به هم فشردگی و شلوغ بودن دندانها
اگر فک بیمار باریک باشد، فضای کافی برای تمام دندانها وجود ندارد. متخصص ارتودنسی در چنین مواردی مجبور است یک یا چند دندان را بکشد تا فضای لازم برای دیگر دندانها ایجاد شود.
دندان نهفته
بعضی از دندانهای دائمی در محل مناسب از لثه بیرون نمیزند.
نامتقارن بودن دندانها
دندانهای بالا و پایین به ویژه هنگام بستن دهان روی هم قرار نمیگیرد و دندانها حتی زمان بسته بودن دهان دیده میشود.
دیپ بایت
هنگام روی هم گذاشتن دندانها، دندانهای بالا همپوشانی زیادی با دندانهای پایین دارد.
بایت معکوس
هنگام روی هم گذاشتن دندانها، دندانهای بالا پشت دندانهای پایین قرار میگیرد.
اپن بایت
هنگام روی هم گذاشتن دندانها، بین دندانهای بالا و پایین فاصله وجود دارد.
آندربایت
دندانهای جلویی بالا بسیار عقب یا دندانهای پایین بسیار جلو هستند.
کراس بایت
حداقل یکی از دندانهای بالا هنگام بستن دهان جلوی دندانهای پایین قرار نمیگیرد و دندان (های) نامرتب بسیار نزدیک گونه یا زبان است.
فاصله بین دندانها
دندانها یا به دلیل غایب بودن دندان یا صرفاً به دلیل کوچک بودن و پر نکردن فضای موجود، فاصلهدار هستند. (حالت برعکس به هم فشردگی دندانها)
مزایای سیم کشی دندان چیست؟
مزایای سیم کشی دندان عبارتند از:
- متخصص ارتودنسی میتواند عملکرد و ظاهر دندانها را اصلاح کند.
- توانایی جویدن و گفتار بهبود مییابد.
- مسواک زدن دندانهای مرتب آسانتر است و بهداشت دهان و دندان بهتر رعایت میشود.
- اگر مشکلات ارتودنسی درمان نشود، لثه و استخوان فک آسیب میبیند.
بهترین زمان شروع درمان سیم کشی دندان چه زمانی است؟
بهترین زمان سیم کشی دندان معمولاً در دوران کودکی است، با این حال بزرگسالان نیز میتوانند از درمان ارتودنسی بهره بگیرند، و در واقع تعداد بیماران بزرگسال ارتودنسی روز به روز درحال افزایش است. داشتن تعداد دندانهای مناسب عامل مهمتری از سن است. درمان ارتودنسی کودکان نیز باید تا زمان درآمدن تعداد کافی از دندانهای دائمی به تعویق انداخته شود.
قبل از سیم کشی دندان
متخصص ارتودنسی قبل از شروع درمان سیمکشی دندان وضعیت دندانها را ارزیابی میکند و پیشبینی میکند که دندانها بدون ارتودنسی چگونه رشد خواهند کرد و در چه وضعیتی قرار خواهند گرفت. درمانهای تشخیصی زیر انجام میشود:
- بررسی سابقه پزشکی بیمار و وضعیت دندانها
- معاینه بالینی دقیق و کامل
- گرفتن عکس رادیوگرافی از دندانها و فک
- گرفتن قالب گچی از دندانها
متخصص ارتودنسی پس از ارزیابی دقیق بهترین طرح درمانی سیم کشی دندانها را تعیین میکند.
ساز و کار تاثیرگذاری سیم کشی دندانها
وسایل سیمکشی دندان از فلز یا سرامیک به دو صورت متحرک یا ثابت تهیه میشود. بریس دندانها را با اعمال نیرویی ملایم اما مداوم در جهت دقیق و کنترل شده به آهستگی به سمت موقعیت صحیح حرکت میدهد.
انواع بریسهای مورد استفاده در سیم کشی دندان
بریس فلزی پرکاربردترین نوع بریس است که از استیل ضدزنگ گرید بالا تهیه میشود. در این روش بریس فلزی سیم باریکی را با کش ارتودنسی در جای خود ثابت نگه میدارد، کش ارتودنسی فشار را روی دندانها وارد میکند و آنها را به سمت محل دلخواه حرکت میدهد. بیمار در صورت تمایل میتواند کشها یا رابر بندهایی در رنگهای مختلف انتخاب کند تا لبخندی منحصر به فرد داشته باشد.
بریس خود باز و بسته شونده (براکت دیمون)
بریس خودباز و بسته شونده (براکت دیمون) از همان مواد به کار رفته در بریس فلزی تهیه میشود، اما وجه تمایز این دو این است که در براکت دیمون از کش استفاده نمیشود. تعداد ویزیتهای ارتودنسی دیمون کمتر است و سایش کمتری روی دندان وجود دارد. بریس خودباز و بسته شونده از براکتهای شفاف، فلزی یا سرامیکی تهیه میشود. اندازه بریس دیمون و فلزی یکی است، اما در بریس دیمون به جای کش از درب های کشویی برای حفظ سیم روی براکت ها استفاده میشود.
بریس شفاف یا سرامیکی
از آنجایی که بریس شفاف یا سرامیکی از مواد شفاف ساخته میشود، به اندازه بریس فلزی جلب توجه نمیکند. این نوع بریس برای بیمارانی مانند بزرگسالان و نوجوانان مناسب است که به زیبایی ظاهر خود اهمیت میدهند. هر چند بریس شفاف همرنگ دندان چندان مشخص نیست، اما چون شکنندهتر و بزرگتر از بریسهای فلزی است، هنگام رعایت بهداشت دهان و دندان به مراقبت بیشتری نیاز دارد.
بریس لینگوال
بریس لینگوال یا پلاک شفاف به طور سفارشی از فلز برای هر بیمار ساخته میشود تا دقیقاً متناسب با شکل دندانها باشد. تمام متخصصین ارتودنسی نمیتوانند بریس لینگوال را در دهان قرار دهند و برای برخورداری از این درمان باید به متخصص مجرب و حرفهای مراجعه کرد.
مراقبتهای بعد از سیم کشی دندان
هنگام سیمکشی دندان باید به طور منظم برای ویزیت و تنظیم احتمالی بریس به متخصص ارتودنسی مراجعه نمود. همچنین بیماران باید مراقبت بیشتری را از دندانها و دهان به عمل بیاورند:
- دندانها و فاصله بین آنها را باید هر روز با دقت تمیز کرد. بریس ظریف است و باید هنگام تمیز کردن آن مواظب بود تا نشکند.
- باید مصرف غذاها و نوشیدنیهای قندی را کاهش داد.
- باید دندانها را آخر شب و حداقل یک بار دیگر در طول روز مسواک زد. در صورت لزوم باید از دهانشویه نیز استفاده کرد.
سیمکشی دندان چقدر طول می کشد؟
طول مدت درمان معمولاً با توجه به رشد صورت و دهان بیمار و شدت مشکل از یک تا سه سال متغیر است. میزان پیشرفت درمان برای تمام بیماران یکسان نیست و هر بیمار با سرعت متفاوتی به سیم کشی واکنش نشان میدهد، بنابراین مدت زمان درمان ممکن است متفاوت از مقدار برآورد شده باشد. تعهد و پشتکار بیمار در استفاده از کش ارتودنسی یا هدگیر مطابق تجویز ارتودنسی عامل مهمی در موفقیتآمیز و موثر بودن درمان است. ارتودنسی پیشگیری یا زودهنگام تقریباً 6 ماه طول میکشد.
هزینه سیم کشی دندان
هزینه سیم کشی دندان بسته به نوع بریس، تکنیک پزشک معالج و مکان متفاوت خواهد بود:
بریس فلزی: این نوع بریس ارزانترین روش سیم کشی برای بزرگسالان است، البته از مشخص بودن آن نیز نمیتوان چشم پوشی کرد.
بریس شفاف یا سرامیکی: هزینه درمان با بریس شفاف بیشتر از بریس فلزی است، اما چون همرنگ دندان است و جلب توجه نمیکند، انتخاب اول بسیاری از بیماران است. البته بریس شفاف قدری شکننده است و جایگذاری آن زمانبرتر از بریس فلزی است. به علاوه چون نگهداری آن مشکلتر است، هزینه و زمان کلی درمان نیز افزایش مییابد.
بریس لینگوال: بریس زبانی پشت دندانها قرار میگیرد و اصلاً مشخص نیست، اما از آنجایی که عمل جایگذاری آن پیچیده است، پرهزینهتر از بریس فلزی است.
به طور کلی هزینه سیم کشی دندانها متفاوت است و نمی توان قیمت دقیقی را اعلام کرد، و بعضی از موارد مانند: سن بیمار، میزان ناهنجاری دندانهای بیمار، نوع درمان مناسب با دندانها و سن بیمار… بر روی هزینه های سیم کشی دندان تاثیر گذار می باشد.