امروزه به دلیل وجود برخی باور های غلط، استفاده از جوش شیرین برای تمیز و سفید کردن دندان ها، به صورت گسترده در بین مردم رواج دارد. بر اساس این عقیده، ترکیب جوش شیرین و برخی مواد دیگر، می تواند در سفید کردن دندان و زیبایی آن موثر باشد. اما باید بگوییم که این اعتقاد کاملا غلط است و هیچ تاییدیه علمی در مورد آن وجود ندارد. علاوه بر این ها، استفاده از جوش شیرین برای دندان، می تواند عوارض مختلفی را نیز به همراه داشته باشد. جوش شیرین به دلیل ماهیت خاصی که دارد، در صورت ساییدن آن بر روی دندان، می تواند باعث بروز حساسیت های مختلف برای لثه و مینای دندان شود.
تاثیر جوش شیرین بر مینای دندان
بسیاری از خمیر دندان های بی کیفیت نیز دارای ترکیبات موجود در جوش شیرین هستند که به مرور زمان باعث آسیب دیدن دندان می شود. به همین دلیل توصیه می شود که از خمیر دندان های فاقد این مواد استفاده کنید. در بسیاری موارد نیز، از جوش شیرین برای دندان درد و بهبود التهابات آن استفاده می شود که در این مورد نیز منع مصرف وجود دارد.
مینای دندان یک جز مهم و حساس دندان می باشد که هر گونه آسیب به آن، می تواند مشکلات مختلفی اعم از پوسیدگی و تغییر رنگ دندان را له همراه داشته باشد. بروز این مشکلات در سلامت دندان و زیبایی آن تاثیر بسیار زیادی خواهد داشت و نتیجه ی آن نیز با دندان درد های آزار دهنده و مداوم همراه می باشد.
در بسیاری موارد دیده شده که برخی افراد برای شست و شوی دهان از ترکیب جوش شیرین و آب نمک استفاده می کنند. البته ترکیب این مواد مشکل خاصی را به وجود نمی آورد و معمولا به دلیل این که خاصیت قلیایی محیط دهان و دندان را افزایش میدهند، باعث ضدعفونی شدن آن می شوند. اگر بخواهیم از مضرات جوش شیرین و نمک برای دندان بگوییم، فقط مصرف بیش از حد آن منع مصرف دارد. زیرا در صورت استفاده بیش از حد و همچنین مکرر از این ترکیبات، ممکن است باعث آسیب دیدن لثه و مینای دندان شود.
عوارض شستن دهان با جوش شیرین
شستن دهان با جوش شیرین به صورت مکرر می تواند باعث بروز آسیب های جدی به لثه و مینای دندان شود. عوارض شستن دهان با جوش شیرین برای مینای دندان، شامل نازک شدن آن می باشد. علاوه بر این، معمولا از مواد نگهدارنده مفید برای جوش شیرین استفاده نمی شود. این مواد را در بسته بندی های وکیوم نگهداری می کنند که احتمال خراب شدن و آلودگی های آن ها بسیار بالا است.
جوش شیرین اگر به صورت خالص تهیه و عرضه شود دارای مزه ای به شدت تلخ و ناخوشایند است که مصرف آن به عنوان دهان شویه نیز آزار دهنده خواهد بود. به همین دلیل معمولا جوش شیرین هایی که در بازار عرضه می شود، ناخالص است و ممکن است دارای ترکیبات مختلفی باشند.
استفاده از جوش شیرین به عنوان یک ضد عفونی کننده طبیعی، می تواند مزیت های مختلفی داشته باشد. اما در کنار این مزیت ها، معایبی نیز خواهد داشت که در صورت رعایت نکردن، امکان آسیب دیدن دندان ها وجود دارد. بسیاری از افراد در حالت عادی دارای دندان های حساسی هستند که با جوش شیرین نیز حساسیت آن ها بیشتر می شود و به صورت التهاب یا سوزش نمایان می شود. علاوه بر این ها، استفاده از ترکیب جوش شیرین و خمیر دندان تاثیرات مثبتی بر تمیز کردن دندان دارد. اما ادامه این کار در بلند مدت می تواند باعث شکستگی و ساییدگی مینای دندان شود که زمینه ساز عفونت ها و پوسیدگی دندان خواهد بود.
بسیاری از افراد از ترکیب سرکه و جوش شیرین برای دندان نیز استفاده می کنند که با هدف جرم گیری و تمیز کردن لا به لای دندان ها می باشد. این ترکیب نیز می تواند اثرات پاک کنندگی مناسبی برای دندان داشته باشد. اما همان طور که گفتیم، جوش شیرین و استفاده های مکرر آن، نتایج منفی بسیاری را برای دندان و لثه به وجود خواهد آورد.
مضرات جوش شیرین برای دندان
در بسیاری مواقع، افراد از جوش شیرین برای جایگزین کردن آن با مسواک استفاده می کنند. اما باید بگوییم که این ماده هیچ وقت جایگزین خمیر دندان نخواهد شد. ترکیباتی که در خمیر دندان های معمولی وجود دارد، حاوی فلوراید است. این ماده به تمیز شدن دندان و ضد عفونی کردن محیط داخلی دهان کمک می کند. نکته ی مهمی که در مورد فلوراید موجود در خمیر دندان وجود دارد، این است که هیچ عوارض را برای دهان و دندان به وجود نخواهد آورد و به همین دلیل نیز به استفاده روزانه از آن توصیه شده است. اما در مورد جوش شیرین، شرایط متفاوت است. جوش شیرین یک پاک کننده و ساینده قوی است که از آن به عنوان جرم گیر و ضد عفونی کننده در مکان هایی مانند حمام، لوله های آب و فاضلاب و دستشویی استفاده می شود. به دلیل تاثیر سریعی که این ماده در سفید کردن و جرم زدایی دندان ها دارد، بسیاری از مردم نیز به استفاده کردن از آن به عنوان خمیر دندان ترغیب می شوند. اما این ماده با توجه به ماهیتی که دارد، باعث ساییدگی دندان، لثه و مینای دندان می شود که به مرور زمان، عوارض ناشی از مصرف آن بروز پیدا می کند.
به طور کلی، مضرات جوش شیرین برای دندان همانند فواید آن می باشد. اما در صورت استفاده درست و به اندازه از آن، مشکلی را به وجود نخواهد آورد. در این مورد اگر با کمک مسواک و به صورت تهاجمی و با دفعات زیاد از آن استفاده شود، نتایج منفی آن نیز نمایان خواهد شد.
مضرات جوش شیرین و آبلیمو برای دندان
استفاده دیگری که از جوش شیرین می شود، ترکیب آن با آبلیمو است. مضرات جوش شیرین و آبلیمو برای دندان نیز مانند دیگر ترکیبات گفته شده به همراه جوش شیرین می باشد. از این ترکیب برای پاک کردن لکه های دندان استفاده می شود و برای تهیه ی آن نیز، ترکیب را چند روز در یخچال نگهداری می کنند و سپس چند دقیقه بر روی دندان ماساژ می دهند. ان ترکیب نیز در صورت استفاده بیش از حد، باعث حساس شدن و تخریب مینای دندان می شود.