هرچه درمان ارتودنسی سریعتر انجام شود، سودمندی آن برای رشد و سلامت دهان و دندانهای کودک بیشتر خواهد بود. داشتن لبخندی زیبا و دندانهای ردیف و مرتب یگانه مزیت ارتودنسی پیشگیری نیست.
ارتودنسی پیشگیری با حفظ ساختار دندانها از بروز ناهنجاریهای فک و دندان (مال اکلوژن) جلوگیری یا آنها را اصلاح میکند. هر گاه متوجه مشکلی در دندانهای فرزندتان شدید، هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید تا با درمان زودهنگام از آسیبدیدگی بیشتر دندان و لزوم انجام عملهای پرهزینه جلوگیری کنید.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر داودیان معتقدند که ارزیابی دندانهای کودکان و انجام ارتودنسی پیشگیری باید درسنی پایین صورت گیرد به این علت که ارتودنسی پیشگیری مدت و پیچیدگی درمانهای ارتودنسی آتی را کاهش میدهد.
متخصصین ما ناراحتیهای شایع فک، بایت یا دندانهای کودکان را به درستی تشخیص میدهند و بهترین روش را برای درمان این مشکلات پیشنهاد میدهند. از آنجایی که رشد دندان هر کودک متفاوت با دیگری است، متخصصین ارتودنسی ما برنامهی درمانی منحصر به فردی را برای هر کودک در نظر میگیرند. خدمات ارتودنسی پیشگیری ما به گونهای طراحی میشود که نتایج مناسب را با تحمل حداقل ناراحتی یا حتی بدون تحمیل کمترین درد به دست دهد. برای دریافت وقت مشاوره از متخصصین مجرب کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر داودیان کافی است با شمارههای تماس 88875145– 66520980 حاصل فرمایید یا از طریق تلگرام با مشاورین ما صحبت نموده و سوالات خود را مطرح کنید.
مزایای ارتودنسی پیشگیری چیست؟
- ایجاد فضا برای دندانهای به هم فشرده و در حال درآمدن
- متقارن ساختن صورت با تاثیر بر رشد فک
- کاهش خطر آسیب دیدن دندانهای پیشین جلو آمده
- حفظ فضا برای دندانهایی که هنوز درنیامدهاند.
- کاهش ضرورت کشیدن دندان
- کوتاه کردن زمان استفاده از بریس
- کاهش ضرورت جراحی فک
- اصلاح مشکل بایت و از بین بردن احتمال پوسیدگی، ناراحتی لثه، لبپر شدن تصادفی دندان، ساییدگی غیریکنواخت دندان یا اختلالهای گفتاری نشأت گرفته از ناهنجاریهای بایت
زمان انجام ارتودنسی پیشگیری
لازم است که کودکان از 7 سالگی و یا حتی زودتر از آن جهت ارزیابی وضعیت دندانها و ضرورت ارتودنسی پیشگیری توسط دکتر ارتودنسی معاینه شوند. متخصص ارتودنسی وجود نشانههای مشکلاتی از قبیل موارد زیر را بررسی میکند:
- زود یا دیر افتادن دندانهای شیری
- دشواری در جویدن یا گاز زدن غذا
- تنفس از راه دهان
- مکیدن انگشت یا دیگر عادتهای دهانی
- بههم فشردگی دندانها، مسدود شدن راه خروج دندان از لثه یا
- درآمدن دندان به شکل نامناسب
- جابجا شدن فک، صدا دادن آن، جلو یا عقب بودن فک
- مشکلات گفتاری
- گاز گرفتن گونه یا سقف دهان
- جلو بودن دندانها
- روی هم قرار نگرفتن دندانهای بالا و پایین
- عدم تقارن یا تعادل صورت
- دندانقروچه یا روی هم فشار دادن دندانها
- مکیدن انگشت شست
- شکاف لب و کام
درمانهای ارتودنسی پیشگیری
ما در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر داودیان از روشهای مختلفی در ارتودنسی پیشگیری بهره میگیریم که در ادامه آنها را به اختصار شرح میدهیم.
فضا نگهدارنده ارتودنسی
اگر دندانهای شیری کودک به دلیل بیماری یا تصادف افتاده باشد، بهتر است از فضا نگهدارنده استفاده شود. فضا نگهدارنده وسیلهای ارتودنسی است که اجازه نمیدهد فضای بین دندانها بسته شود و با حفظ فضا کمک میکند تا دندانهای شیری در محل مناسب در بیاید. این وسیله ساده اما موثر به صرفهجویی در زمان و هزینه کمک میکند.
رویش دندان هدایت شده
چنانچه ارتودنسی به محض جوانه زدن دندانهای جلویی دائمی، معمولاً در 6 سالگی، شروع شود، از به هم فشردگی دندانها جلوگیری میشود یا احتمال بروز این مشکل به حداقل میرسد. ارتودنسی زودهنگام فضای لازم را برای دندان ایجاد میکند تا دندانها در جای مناسب در بیایند و ردیف و مرتب باشند.
کشیدن زودهنگام دندان
دندان شیری گاهی دیر میافتد یا اصلاً به خودی خود لق نمیشود و نمیافتد. در این شرایط چون دندان شیری فضای مربوطه را اشغال کرده است، دندان دائمی در محل مناسب در نمیآید. در این صورت دندانپزشک پیشنهاد میدهد که دندان شیری کشیده شود تا فضا ایجاد شود و رویش دندان به شیوه مناسب انجام شود.
درمان مکیدن انگشت شست
مکیدن انگشت شست باعث جلو آمدن فک و دندانهای بالایی میشود که مشکل اورجت بیش از حد را به دنبال خواهد داشت. در این شرایط باید ارتودنسی انجام شود. ما در کلینیک تخصصی ارتودنسی دکتر داودیان از وسایل خاصی برای ارتودنسی پیشگیری استفاده میکنیم تا انجام ارتودنسی های پرهزینه و گسترده در آینده ضروری نباشد.
فیس ماسک
فیس ماسک یکی از وسایل ارتودنسی پیشگیری است که به منظور اصلاح ناهنجاری عقب بودن فک بالا ی جلو بودن فک پایین کاربرد دارد. در صورت استفاده به موقع از این دستگاه ممکن است نیاز به جراحی فک در آینده منتفی گردد.
وسایل فانکشنال ثابت
وسایل ثابت به دندانهای آسیای بالا و پایین چسبانده میشود و با جلو نگه داشتن فک، جلو آمدن دندانها را در زمان رشد کودک به حداقل میرساند و دندانها را کنار هم نگه میدارد.
یکی از وسایل فانکشنال ثابت Forsus است که دستگاه فنری پیستون مانندی است که به ردیف بالا و پایین دندانها متصل میشود. در این فنرها با دو تکه فلز به گونهای به قوسها فشار رو به جلو یا عقب آورده میشود که مشکل اورجت زیاد ناشی از کشش رو به عقب فک بالا و فشار رو به بیرون فک پایین حل شود و در نهایت دو فک در نقطه مناسب به هم برسند.
مراحل ارتودنسی زودهنگام
ارتودنسی در اکثر موارد در سالهای ابتدایی نوجوانی یعنی زمانی انجام میشود که تمام دندانهای دائمی درآمده باشد. متخصص ارتودنسی در این مرحله بریسها را روی تمام دندانهای کودک قرار میدهد و آنها را به محل مناسب هدایت میکند. با این حال توصیه میشود اگر ناهنجاری شدید فک و دهان در مرحله درآمدن دندانهای دائمی یا در زمان خردسالی تشخیص داده شد، درمان ارتودنسی پیشگیرانه زودهنگام شروع شود.
اختلالها و ناهنجاریهای فک و دهان یا مشکلات بایت در سن 2 تا 3 سالگی قابل تشخیص است. متخصص غالباً اقدامات اولیهای انجام میدهد تا از گستردگی درمانهای ارتودنسی آتی جلوگیری شود. ارتودنسی زودهنگام مشکلاتی از قبیل بههم فشردگی یا کجی شدید دندانها، آندربایت و دیپ بایت، وضعیت نامناسب فک و اختلالهای مفصل فکی ـ گیجگاهی را اصلاح میکند.
دوره دندانهای شیری
این مرحله از درمان در بازه سنی 2 تا 6 سال انجام میشود. رشد نامناسب قوسهای دندانی، زود افتادن دندانهای شیری و عادتهای مضری مانند مکیدن انگشت در سنین پایین مورد توجه قرار میگیرد. درمانی که در سنین پایین شروع شود غالباً موفقیتآمیز است و در مواردی لزوم ارتودنسی آتی را از بین میبرد.
درمان دوره دندانبندی مختلط
دندانبندی مختلط یعنی دورهی وجود همزمان دندانهای شیری و دائمی که به بازه سنی 6 تا 12 سالگی مربوط میشود، در این مرحله دندانهای قدامی (ثنایا) و شش دندان آسیا درآمده است. در ارتودنسی کودکان به ارتباط نامناسب دو فک و نامرتب بودن دندانها پرداخته میشود. این بازه سنی بهترین زمان برای شروع درمان است، چون بافتهای نرم و سخت معمولاً واکنش مناسبی به نیروهای ارتودنسی نشان میدهند.
درمان دندانهای دائمی
مشکلات دندانهای دائمی و رشد بایت نهایی در این مرحله اصلاح میشود.