دهان شویه مخصوص دندان های ارتودنسی شده
تکامل لکه های سفید پوسیدگی در جریان درمان ارتودنسی در صورت بهداشت دهانی ضعیف، تقریبا” اجتناب ناپذیر است. دمینرالیزاسیون (برداشت مواد آهکی)، بیشتر روی سطح بیرونی دندانهایی که تحت درمان ارتودنسی هستند به چشم می خورد. این امر ناشی از تجمع طولانی مدت پلاک میکروبی اطراف براکتها، بند ها، سیم ها و کش های ارتودنسی موجود می باشد. به علاوه نشان داده شده است که براکت های فلزی از طریق تغییراتی دیگری نیز در محیط دهان از قبیل کاهش PH بزاق سبب افزایش ریسک دمینرالیزاسیون می شوند. بروز التهاب و تورم لثه نیز مشکلی شناخته شده در طی درمان ارتودنسی ثابت است.
ارتودنسی موفق نیازمند همکاری بالایی از سوی بیمار بالاخص در مورد نوجوانان که به طور معمول همکاری ضعیفی دارند می باشد. از سویی، توانایی متخصص ارتودنسی در چکاپ مرتب بهداشت دهان بیمار محدود است. بررسی وضعیت دهانی به ویژه در بیماران معینی نظیر افراد معلول، کسانی که جراحی دهانی انجام داده اند، کودکان کم سن و سال و بیمارانی که دندانهای پوسیده و پرکرده زیادی قبل ازارتودنسی دارند از اهمیت بالایی برخوردار است. عدم موفقیت در حفظ بهداشت صحیح دهان سبب آسیب دندانی و متعاقبا” متاثر شدن درمان ارتودنسی می گردد.
بهداشت نامناسب در خلال ارتودنسی سبب پوسیدگی دندانها و التهاب و تورم لثه ها می گردد
دهانشویه کمک مؤثری برای بهداشت ارتودنسی در کنار مسواک و نخ دندان می باشد.
نقش دهانشویه در بهداشت ارتودنسی
با وجود اینکه پایه بهداشت دهان بیمار ارتودنسی، مسواک زدن و کشیدن نخ دندان می باشد ولی دهانشویه نیز نقش کمکی مؤثری در تمیز نگهداشتن دندانها و لثه ایفا می کند. دهانشویه بهتر است روزی یکبار بعد از مسواک زدن و نخ کشیدن و پیش از خوابیدن صورت گیرد. به منظور ماندن و تآثیرگذاری اجزاء فعال دهانشویه روی دندانها بهتر است دست کم به مدت ۳۰ دقیقه غذا یا آب خورده نشود.
انواع دهانشویه
انواع مختلفی از دهانشویه وجود دارد و تمامی آنها اثرات متفاوتی بر لبخند شما می گذارند. شایعترین انواع دهانشویه عبارتند از:
دهانشویه فلوراید
فلوراید شایعترین نوع دهانشویه موجود است و به منظور افزایش استحکام مینای دندانها و پیشگیری از تشکیل حفرات پوسیدگی دندانی بکار می رود. تحقیقات زیادی نشان داده اند که حضور فلوراید در زمان حمله اسیدی به مینای دندانها می تواند سبب کاهش سرعت دمینرالیزاسیون گردد. از اینرو عنوان شده است که با رعایت دستورات پیشگیرانه ای نظیر بهداشت دهانی خوب و مکمل های فلورایدی در خلال درمان ارتودنسی ممکن است تعداد لکه های سفید پوسیدگی کاهش یابد.
عوامل رمینرالیزه کننده را می توان به صورت روزانه (فلوراید ۰/۰۵ درصد) یا هفتگی (فلوراید ۰/۲ درصد) مورد استفاده قرار داد. حتی هنگامی که دمینرالیزاسیون رخ داده است، روش های متعددی از جمله خمیر دندان فلوراید یا دهانشویه های کمکی فلوراید جهت کمک به روند رمینرالیزاسیون (بازجذب مواد آهکی) ناحیه آسیب دیده توصیه شده است.
دهانشویه ضد میکروبی
بعد از مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید، استفاده از نخ دندان به صورت روتین برای بیماران ارتودنسی توصیه می گردد. با این حال، کشیدن نخ دندان ممکن است در حضور براکت ها و سیم های ارتودنسی بالاخص برای کودکان و نوجوانان امری وقت گیر و طاقت فرسا باشد. در این موارد می توان استفاده از دهانشویه های ضدعفونی کننده را در نظر گرفت. این دهانشویه ها از این مزیت برخوردار هستند که خاصیت ضد میکروبی آنها بر نواحی با دسترسی مشکل نیز اثر می گذارد.
یک دهانشویه ضدعفونی کننده به منظور کشتن میکروب های دهانی به کار می رود. بنابراین می توانند به مبارزه با بیماری های لثه، پوسیدگی و بوی بد دهان کمک کنند. دهانشویه های ضد میکروبی ممکن است بر طعم دهان شما اثر گذارند و یا سبب تشکیل جرم روی دندانها شوند، از اینرو توصیه می شود که پیش از استفاده با ارتودنتیست خود مشورت کنید.
دهانشویه های ضد میکروبی
دهانشویه ارتودنسی شواهد بالینی قابل ملاحظه ای نشان می دهند که وضعیت بهداشت دهانی هنگامی که دهانشویه های ضدمیکروبی به رژیم بهداشتی روزانه افزوده می شود، به طرز محسوسی بهبود می یابد. اگرچه شستشو با دهانشویه های آنتی سپتیک نمی بایست جایگزین نخ دندان شود، می تواند کمک موثری برای مسواک زدن بیماران ارتودنسی باشد که با کشیدن مرتب نخ دندان در حضور دستگاههای ثابت مشکل دارند.
دهانشویه های آنتی سپتیک برای بالغین مناسب هستند ولی به دلیل محتوای بالای الکل برای کودکان محدودیت استفاده دارند. از اینرو پیش از خرید یک دهانشویه ضد میکروبی برای کودکتان باید با متخصص ارتودنسی معالج در خصوص معرفی دهانشویه مناسب مشورت کنید.
دهانشویه ترکیبی فلوراید و ضدمیکروبی
یک دهانشویه ترکیبی با بهره گیری از مزایای فلوراید و محتوای ضدمیکروبی برای پیشگیری از پوسیدگی، مطبوع کردن بوی دهان و حفظ سلامت لبخند شما بکار می رود.
شوینده دهان
این ابزارها به منظور حذف خرده های غذایی، جریان کوچکی از آب را روی دندانها با فشار بالا پرتاب می کنند. آنها را می توان به عنوان روشی کمکی و نه جایگزین مسواک و نخ دندان در رژیم بهداشتی بیماران ارتودنسی مورد استفاده قرار داد. به عنوان مثال این شوینده ها ممکن است نتوانند بدون همراهی مسواک پلاک هایی را که روی سطوح دندانی محکم چسبیده اند بردارند، در حالیکه ابزاری عالی برای تمیز کردن دستگاههای باز کننده کام هستند.