درمان عفونت دندان با قرص و انواع آنتیبیوتیکها یکی از منطقیترین راههای کنترل این عارضه است که گاهی میتواند برای سلامتی کلی دهان و دندان بسیار خطرناک و آسیبرسان باشد. عفونت دندان یا آبسه کردن لثه معمولاً به دلایل مختلفی مثل پوسیدگی دندان، کشیدن دندان یا سایر آسیبهای دهانی ایجاد شود و برای درمان آن میتوان از گزینههای مصرف قرص آنتیبیوتیک، مراجعه به متخصص دندانپزشکی یا روشهای خانگی و استفاده از مواد طب سنتی برای از بین بردن عفونت استفاده کرد، اما مصرف قرص راهکاری ارزانتر، سریعتر و مطمئن است که توسط دندانپزشکها هم توصیه میشود.
رشد بیشازحد باکتریها یا ایجاد یک ناحیه آلوده شده به چرک و میکروب در دهان و در اطراف دندانها باعث ایجاد تورم، درد و حساسیت میشود و بهطورکلی عفونت دندان نامیده میشود. برخی از داروهای مسکن بدون نسخه میتوانند به کاهش درد کمک کنند، اما درمان عفونت دندان با استفاده از قرصهای آنتیبیوتیک باعث از بین بردن باکتریها و درنتیجه رفع عفونت و عدم سرایت آن به سایر نواحی حساس بدن مثل استخوان فک یا حتی نواحی مغز میشود.
لزوم مصرف قرص چرک خشک کن قوی برای درمان عفونت دندان
در موارد معمولی و متداول عفونت دندان، بیشتر دندانپزشکها به بیمارانشان مصرف برخی از قرصهای آنتیبیوتیک که خاصیت هدف قرار دادن باکتریها یا چرک را دارند، توصیه میکنند. این قرصها گاهی اوقات همچون یک اقدام احتیاطی برای جلوگیری از ایجاد عفونت بعد از عملیات دندانپزشکی هم تجویز میشوند. در صورت ایجاد عفونت به دلایل مختلف، مراجعه به دندانپزشک اولین اقدامی است که افراد باید انجام دهند یا مصرف قرصهای چرکخشککن قوی بدون نسخه را در دستور کار قرار دهند.
بسته به میزان گسترش عفونت و همینطور دلیل ایجاد عفونت، درمان بعضی از دندانهای عفونی شده نیاز به آنتیبیوتیک ندارد و دندانپزشک ممکن است به سادگی بتواند ناحیه عفونی را تخلیه کند، اما بیشتر عملیات دندانپزشکی مثل کشیدن دندان، جراحی دندان یا حتی شروع کارهای مربوط به اصلاح فرم دندانها توسط متخصص، نیاز به درمان عفونت دندان دارد تا انجام عملیات دندانپزشکی باعث سرایت عفونت به سایر نواحی نشود. عفونتهای در حال گسترش یا ضعف سیستم ایمنی بدن، عمده دلایلی است که مصرف قرص چرکخشککن برای درمان عفونت دندان را ضروری میکند.
آزیترومایسین برای عفونت دندان
استفاده از آزیترومایسین یکی از شناختهشدهترین راههای درمان عفونت دندان به دلایل مختلف است. آزیترومایسین در صورت ورود به بدن افراد از طریق خوراکی و قرص، علیه طیف وسیعی از باکتریها وارد عمل میشود و رشد آنها را متوقف کرده و ممکن است در درمان برخی از عفونتهای دندان مؤثر باشد. بااینحال مصرف این قرص بهصورت سرخود و بدون توصیه دندانپزشک مناسب نیست، چراکه آزیترومایسین بیشتر برای افرادی تجویز میشود که به داروهای مشتق شده از پنیسیلین یا اصطلاحاً کلاس پنیسیلین حساسیت دارند و نمیتوانند از آنها استفاده کنند. همچنین این آنتیبیوتیک برای افرادی هم که اقدام به درمان عفونت با داروهای کلاس پنیسیلین مثل آموکسی سیلین یا کلیندامایسین کردهاند و جواب مطلوبی نگرفتهاند، مناسب است.
دوز معمول آزیترومایسین برای درمان عفونت دندان ۵۰۰ میلیگرم است که باید در هر ۲۴ ساعت، یک بار استفاده شود. طول این درمان بهطورمعمول ۳ روز متوالی است و درصورتیکه عفونت برطرف نشد، باید از دوز ۲۵۰ میلیگرم آزیترومایسین برای ۴ روز متوالی استفاده کنید.
تأثیر کوآموکسی کلاو برای عفونت دندان
کوآموکسی کلاو آنتیبیوتیکی از خانواده پنیسیلین است که برای درمان بیماریهای عفونی به کار میرود و از ترکیب آموکسی سیلین و کلاولانیک اسید ساخته میشود. این قرص برای درمان عفونت دندان نسبت به کپسولهای آموکسی سیلین استفاده کمتری دارد و مصرف آن بهتر است تحت نظر یا توصیه دندانپزشک صورت بگیرد.
مصرف سه بار در روز قرص کوآموکسی کلاو برای درمان انواع عفونت دندان توصیه میشود و طول درمان عفونت توسط این قرص هم معمولاً ۷ روز است و درصورتیکه طی این زمان تأثیر مناسبی دیده نشد، باید به دندانپزشک مراجعه کنید.
نحوه مصرف آموکسی سیلین و مترونیدازول برای عفونت دندان
در ادامه نحوه مصرف آموکسی سیلین و مترونیدازول برای رفع و درمان عفونت دندان را بررسی خواهیم کرد:
آموکسی سیلین ۵۰۰ برای عفونت دندان
داروهای نوع یا کلاس پنیسیلین انواع رایج آنتیبیوتیکهایی هستند که برای درمان عفونت دندان از آنها استفاده میشود. آموکسی سیلین یکی از رایجترین داروهایی است که به از بین بردن باکتریها و عفونتهای سرسخت کمک میکند. ایجاد آلرژی مهمترین دلیلی است که میتوان مصرف آموکسی سیلین را برای بعضی از افراد نامناسب کند، در مقابل کم بودن عوارض گوارشی این آنتیبیوتیک باعث شده که انتخاب اول خیلی از بیمارانی باشد که دستگاه گوارشی ضعیفی دارند.
دوز معمول و مناسب قرص یا کپسول آموکسی سیلین برای درمان عفونت دندان ۵۰۰ میلیگرم است که باید در طول روز سه بار و هر ۸ ساعت یک بار مصرف شود و حداقل تا سه روز ادامه پیدا کند.
قرص مترونیدازول برای عفونت دندان
مترونیدازول آنتیبیوتیکی است که پزشکان و دندانپزشکان برای درمان برخی از عفونتها ازجمله عفونت دندان از آن استفاده میکنند اما در حالت عادی انتخاب اول درمان عفونت یا آبسه دندان نیست. باید توجه داشت که آنتیبیوتیکهای کلاس پنیسیلین، مانند پنیسیلین و آموکسی سیلین، بیشتر از سایر داروها برای کمک به درمان عفونت دندان استفاده میشوند، درحالیکه آنتیبیوتیکی مثل مترونیدازول ممکن است برای برخی دیگر از انواع عفونتهای باکتریایی هم مؤثر باشد و تجویز شود. به همین دلیل در مواقعی که عفونت حادتر است یا بیشتر گسترش پیدا کرده است، مترونیدازول همراه با چرکخشککن دیگری مثل آموکسی سیلین تجویز میشود تا با انواع بیشتری از گونههای باکتریایی مقابله کند و باعث جلوگیری از رشد آنها شود.
دوز معمول قرص مترونیدازول ۵۰۰ میلیگرم که باید در طول شبانهروز هر ۸ ساعت یک بار مصرف شود تا عفونت کامل از بین برود.
عوارض مصرف آنتیبیوتیک برای عفونت دندان
در حالت معمول گونههای مختلفی از باکتری در دهان وجود دارند که ممکن است بر اثر تغییر شرایط دهان و دندان ایجاد عفونت کنند. آنتیبیوتیک همیشه گزینه خوبی برای درمان عفونت و پاک کردن ناحیه عفونی شده از باکتریها و میکروبها است، اما ممکن است درمان توسط آنها عوارضی داشته باشد. عوارض معمولیتر استفاده از قرصهای آنتیبیوتیک میتواند شامل سرگیجه، حالت تهوع، حساسیت پوستی و ایجاد کهیر، اسهال و عفونت قارچی شود که در افراد مختلف متفاوت است و شاید هم اصلاً به وجود نیاید. واکنشهای آلرژیک شدید و ایجاد عفونتهای پیشرفته هم از عوارض جدیتر مصرف آنتیبیوتیک است که در برخی از افراد احتمال وقوع دارد و به همین دلیل ضرورت مشورت با پزشک یا دندانپزشک را قبل از مصرف برجسته میکند.
روش مصرف آنتیبیوتیک برای درمان عفونت دندان در کودکان
عفونت دندان در کودکان بیشتر بر اثر رعایت نکردن بهداشت دندان و به شکل آبسه لثه بروز پیدا میکند یا گاهی هم پوسیدگی دندان، کشیدن دندان یا انجام عملیات دندانپزشکی مثل ارتودنسی دندان و عدم مراقبت مناسب از دندان باعث ایجاد عفونت دندان در آنها میشود. در مورد افراد بزرگسال، مدت زمان و مکانیسم تأثیرگذاری هر قرص آنتیبیوتیک بر اساس دادههای مختلف و همینطور استقامت دستگاه ایمنی و گوارشی بدن، مشخصتر از کودکان است، به همین دلیل در مورد درمان عفونت دندان و روشهای مصرف آنتیبیوتیک در کودکان حساسیت بیشتری وجود دارد.
عوامل زیادی مثل شدت عفونت و کامل کردن یا کامل نکردن دوره مصرف در میزان و زمان تأثیرگذاری آنتیبیوتیکها در درمان عفونت مؤثر است و روشهای مصرف آنتیبیوتیک در کودکان هم از این قواعد جدا نیست، اما شکل و دز داروهای متداول درمان عفونت برای کودکان با هدف کاهش عوارض گوارشی میتواند تغییر کند. مصرف شربتهای ساخته شده بر پایه داروهای چرکخشککن مثل آموکسی سیلین میتواند برای کودکان مناسبتر از قرص باشد، چون تأثیرات منفی قرص و کپسول بر روی معده را کاهش میدهد و از دوز کمتر دارو در آنها استفاده شده که برای شرایط کودکان مناسبتر است.
درمان عفونت لثه در خانه
درمانهای خانگی زیادی وجود دارد که از مزایای آنها میتوان برای درمان خانگی عفونت سطحی لثه کمک گرفت، اما کاربرد آنها برای عفونتهای عمیقتری که در دندان یا نواحی اطراف دندان در عمق بیشتری از لثه بروز میکند چندان مناسب نیست و فقط برای کمک کردن به جریان درمان عفونت دندان با قرصهای آنتیبیوتیک مفید هستند. برخی از این درمانها به شرح زیر است:
- شستشو دهان با محلول آب (نصف فنجان) و نمک (نصف قاشق چایخوری) که هم ارزان و ساده است، هم تا حدود زیادی باعث بهبود زخمها روی لثه میشود.
- شستشو دهان با محلول آب و جوش شیرین هم خواص ضد باکتریایی دارد و برای تسکین درد ناشی از عفونت و از بین بردن عفونتهای سطحی دندان و لثه مؤثر است.
- آغشته کردن محیط دهان فقط با چند قطره از اسانسها یا روغنهای گیاهی مثل روغن پونه یا اسانس گل میخک باعث تسکین درد ناحیه عفونی و ضدعفونی کردن آن میشود.
- استفاده از سیر له شده در ناحیه عفونی شده هم راه حل ساده و ثمربخشی است که برای درمان عفونت دندان در خانه به کار میرود.
برای عفونت دندان چی بخوریم؟
طی دورهای که افراد با عارضه عفونت دندان مواجه هستند، غذا خوردن یکی از دغدغههای اصلی و مهم است. ترس از تماس پیدا کردن مواد غذایی با ناحیه عفونی شده و بدتر کردن شرایط عفونت اغلب باعث میشود که افراد طی این زمان با اکراه غذا بخورند یا به دنبال روشها و غذاهایی بگردند که تماس کمتری با دهان آنها برقرار کند. اجتناب از خوردن غذاهای سفت که ارزش غذایی پایینی دارند یک توصیه کلی برای بهتر کردن شرایط درمان عفونت دندان است.
مصرف غذاهای نرم یا مایعی که نیازی به جویدن نداشته باشد تماس با ناحیه عفونی را کمتر میکند و نگرانی در مورد عدم تغذیه مناسب بدن را کاهش میدهد. خوردن مواد طبیعی ضد عفونیکننده مثل سیر و پیاز هم بعد از غذا به بازگرداندن شرایط مطلوب بهداشتی به دهان کمک میکند. غرغره کردن محلول آب و نمک و آب و جوش شیرین هم قبل و بعد از غذا توصیه میشود و تا حد زیادی محیط دهان را پاکسازی میکند.
روش مصرف مترونیدازول و آموکسیسیلین
همزمان را نگفتید؟
حتما با مشورت متخصص و جراح خود و با توجه به منشا عفونت باید نحوه مصرف داروها مشخص شود.