دندان هایی زیبا از مهم ترین مولفه های داشتن لبخندی دلنشین هستند؛ بر همگان آشکار است که داشتن دندان هایی سفید و مرتب تاثیر به سزایی در اعتماد بنفس و زندگی فردی و اجتماعی دارد. یکی از روش های مهم در از بین بردن ناهنجاری های فکین و مرتب کردن دندان ها، ارتودنسی است. مصرف دخانیات بالاخص سیگار، تاثیرات بسیار منفی بر تمام ارگان های بدن خواهد داشت؛ دهان و دندان یکی از مهم ترین ارگان هایی هستند که سلامتی آنها توسط سیگار نشانه گرفته می شود. همان گونه که اطلاع داده شد، ارتودنسی روشی موثر برای از بین بردن ناهنجاری های دهان و دندان است و نیاز به صرف مراقبت بیش از پیش دارد. مصرف سیگار تمام انرژی و زمان و هزینه ای را که برای بهبود وضعیت دندان ها توسط ارتودنسی انجام داده بودیم هدر خواهد داد. در این مطلب قصد داریم، به صورت جزئی تر به بررسی تاثیر سیگار بر درمان ارتودنسی بپردازیم پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.
ارتودنسی چیست؟
داشتن دندان هایی روی هم و نامرتب و کج یا ناهنجاری هایی در فکین و دندان ها، برای همه افراد ناراحت کننده است ارتودنسی یکی از موثرترین روش ها برای درمان این ناهنجاری های دهان و دندان است. ارتودنسی بر اساس نوع قرار گیری دستگاههای منظم کننده دندان ها یا بریس ها و همچنین جنس آنها به انواع متنوعی طبقه بندی می شود.
تاثیرات منفی سیگار بر روی دندان ها
تماشای لبخند زیبای بیمار با دندان های درخشان و منظم برای تمام پزشکان لذت بخش است؛ به همین دلیل تمام دندانپزشکان به بیماران خود توصیه می کنند که علاوه بر رعایت روتین بهداشتی دندان های خود، از مصرف دخانیات بالاخص سیگار اجتناب کنند نیکوتین مهم ترین ماده مضر سیگار است این ماده می تواند برای تمام ارگان های بدن مضر و سمی باشد.
نیکوتین از طریق بافت های دهان جذب شده و با کاهش تولید بزاق نقش ویژه ای در خشکی دهان دارد.
در نتیجه می تواند فضای مناسبی برای رشد انواع میکروب ها فراهم آورد؛ همین امر سبب پوسیدگی دندان ها و در نتیجه افزایش طول مدت درمان ارتودنسی می گردد.
از مهم ترین تاثیرات منفی سیگار بر روی دندان ها می توان به موارد مهم ذیل اشاره نمود:
- زردی و لکه شدن دندان ها بالاخص در بخش زیرین براکت های ارتودنسی
- بوی بد دهان
- ایجاد پلاک و تجمع باکتری ها در قسمت های مختلف دهان و دندان ها. استخوان ها و بافت های اطراف بریس ها و دندان ها باید از هر گونه میکروارگانیسم نظیر باکتری ها عاری باشند تا بریس های ارتودنسی به راحتی بتوانند به وظیفه خود یعنی رفع ناهنجاری های فکین و نظم بخشیدن به دندان ها عمل کنند.
- تنباکو موجود در سیگار سبب افزایش بیماری های لثه ای و بافتهای اطراف استخوان فک می شود در نتیجه سیگار به عنوان مانعی جدید برای اهداف ارتودنسی به شمار می رود.
- پوسیدگی مضاعف دندان ها
- التهاب لثه / عقب رفتن خط لثه
- سرطان دهان
- خونریزی در هنگام استفاده از نخ دندان و مسواک زدن دندان ها
افزایش تعداد جلسات مراجعه به دندانپزشک و در نتیجه افزایش هزینه - رزین کامپوزیتی که برای متصل کردن کامپوزیت ها به دندان استفاده می شود در برابر سیگار ضعیف بوده و می تواند زرد و لکه دار شود. بنابراین در صورتی که فرد در هنگام استفاده از لمینت، سیگار را کنار نگذارد لبه ای زرد یا قهوه ای در کناره های دندان بوجود خواهد آمد و در نتیجه سبب ظاهری ناخوشایند خواهد شد.
- کندی روند درمان ارتودنسی
- یکی از مهمترین علت های کندی روند درمان ارتودنسی بعد از مصرف سیگار کاهش سرعت جریان خون در لثه ها و بافت های اطراف دندان می باشد و این کاهش سرعت گردش خون سبب کندی حرکت دندان ها شده و تاثیر بسیار منفی در روند ارتودنسی دندان های فرد خواهد داشت.
- کشیدن سیگار می تواند سبب تغییر رنگ و زشتی بریس های ارتودنسی دیمون شود عموما ارتودنتیست ها به افرادی که مایل به نمایان بودن ارتودنسی نیستند ارتودنسی نامرئی و لینگوال یا پشت دندانی را پیشنهاد می دهند. این نوع ارتودنسی علاوه بر افزایش اعتماد بنفس فرد و تصحیح نظم دندانهای وی به عنوان محافظی برای دندان ها نیز عمل می کند ولی متاسفانه با کشیدن سیگار براکت ها و سیم ها و همچنین بریس های شفاف این نوع ارتودنسی، نیز دچار تغییر رنگ می شود و عملا با تغییر رنگ و نمایان شدن آنها هدف از به کارگیری ارتودنسی نامرئی زیر سوال می رود. بنابراین سیگار می تواند موجب آسیب عمیق به مینای دندان شود که حتی با مسواک زدن نیز بهبود نمی یابد.
- با کشیدن سیگار درد و رنج بیشتری را برای تنظیم بریس ها و سیم های ارتودنسی تجربه خواهید کرد. بعد از ارتودنسی لازم است هر چند مدت یک بار برای کشیدن سیم ها و معاینه ارتودنسی نزد پزشک بروید این عمل در حالت عادی برای فردی که بهداشت دهان و دندان خود را به خوبی رعایت کرده بدون درد است. ولی با کشیدن سیگار و تجمع پلاک ها و باکتری ها التهابات لثه بیشتر شده و سبب درد بیشتری می شود.
آیا سیگار کشیدن می تواند باعث لق شدن براکت ها شود؟
مواد مضر و شیمیایی موجود در سیگار سبب خشکی بزاق دهان فرد و در نتیجه تجمع باکتری های و پلاک های دندانی خواهد شد در واقع با مصرف سیگار باید نظافت و مراقبت از دندان ها بسیار بیشتر از قبل شود که عموما در واقعیت چنین اتفاقی نمی افتد تجمع بیش از حد پلاکت ها سبب التهاب لثه و در مواد پیشرفته تر خونریزی خواهد شد همچنین تورم لثه ها با لق شدن براکت ها و خارج شدن آنها از مسیر اصلی همراه خواهد شد. احتمال تحلیل لثه ها با قرار گرفتن براکت های ارتودنسی وجود دارد ولی با مصرف سیگار این احتمال چندین برابر شده و می تواند تاثیرات بسیار منفی بر سلامت دندان ها داشته باشد لذا پزشکان توصیه می کنند حداقل در طول مدت درمان ارتودنسی از مصرف سیگار اجتناب کنید.
درمان عوارض ناشی از سیگار کشیدن
اگر دندان های شما دچار عوارض مصرف سیگار شده و از زردی و لکه های روی دندان های خود ناراحت هستید، نگران نباشید پزشکان می توانند بسیاری از این عوارض را بهبود بخشند.
مسلم است که بهترین و مناسب ترین کار برای درمان این عوارض ترک سیگار است. عموما پزشکان برای احیا لبخند زیبای شما درمان های ذیل را به کار میگیرند:
سفید کردن دندانها یا بلیچینگ
پزشک دندان های شما را بررسی می کند و در نهایت تمام دندان ها را یک درجه روشنتر از قبل می کند و بدین ترتیب زردی دندان ها از بین می رود حتی لکه های ناشی از مصرف سیگار نیز با این روش برطرف خواهند شد.
ونیر
ونیر روکش هایی چینی هستند که با سیمان به سطح دندان های شما متصل می شوند و می توانند ظاهر دندان های شنا را بهبود بخشند و در نهایت زیبایی اعجاب آوری را به آنها هدیه دهند.
ایمپلنت دندانی
اگر در نتیجه مصرف سیگار دچار دندان هایی پوسیده شدید و در نهایت مجبور به حذف انها شده اید ایمپلنت های دندانی گزینه مناسبی برای شما خواهند بود این ایمپلنت ها جایگزین ریشه و تاج دندان خواهند شد و روشی دائمی و بسیار موثر است.
مراقبت از ارتودنسی برای افراد سیگاری
- حتما بعد از هر وعده غذایی از نخ دندان استفاده کنید. این کار باعث کاهش احتمال تجمع پلاک های دندانی شده و نقش موثری بر سلامت دندان ها خواهد داشت از طرفی اگر در هنگام استفاده از نخ دندان متوجه خونریزی شدید احتمال بیماری پریودنتال بسیار زیاد بوده و باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه نمایید
- به پزشک معالج خود اطلاع دهید که سیگار مصرف میکنید تا پزشک به دقت لثه ها و دندان های شما را از نظر التهاب و بیماری پریودنتال و … بررسی نماید.
- از دهانشویه به طور مرتب استفاده نمایید. این اقدام تا حد زیادی در از بین بردن باکتری های تجمع یافته در دهان شما موثر خواهد بود.
دندان های خود را به طور مرتب مسواک بزنید.
جایگزین های موثر برای ترک سیگار
علاوه بر تاثیر سوء سیگار بر انواع ارتودنسی ثابت و نامرئی، می تواند سبب انواع بیماری های قلبی و ریوی و ابتلا به انواع سرطان ها شود. بنابراین بهتر است هر چه سریعتر جایگزین های سالمی برای ترک این عادت پیدا کنید.
در ذیل جایگزین های مناسبی را برای ترک سیگار خدمت شما معرفی می نماییم:
- انجام ورزش های مختلف
- سعی کنید در کارهای داوطلبانه شرکت داشته باشید
- سرگرم کردن خود به مطالعه و موسیقی و …
- جویدن آدامس
- مکیدن یک تکه نبات یا آبنبات
- به تماشای فیلم مورد علاقه خود ادامه دهید
- از گل و گیاه مراقبت کنید
- پیاده روی