ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین چیست؟
ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین (Invisalign) روشی برای ردیف کردن دندانها بدون نیاز به براکت و سیمهای ارتودنسی است. در این شیوه درمانی که به ارتودنسی ژلهای نیز معروف شده است یکسری از پلاک (ردیف کننده)های شفاف نازک به منظور مرتب نمودن دندانهای شما استفاده میگردد. این پلاکها به صورت اختصاصی توسط تکنولوژی تصویربرداری سه بعدی رایانهی ساخته می شوند. شما هر کدام از این پلاکها را برای مدت دو هفته داخل دهان خود میگذارید و تنها هنگام غذا خوردن، نوشیدن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن بر میدارید. از اینرو در هر نوبت تعدادی ردیف کننده به شما تحویل داده میشود. جایگزینی هر ردیف کننده با پلاک بعدی دندانهای شما را اندک اندک، هفته به هفته حرکت میدهد تا به موقعیت نهایی برنامهریزی شده توسط ارتودنتیست برسند.
فیلم ارتودنسی نامرئیقبل از خواندن ادامه مطلب، پیشنهاد میشود حتما ویدیو توضیحات مفید دکتر داودیان متخصص ارتودنسی را در مورد درمان ارتودنسی به روش نامرئی (Invisalign) مشاهده کنید. |
چرا ارتودنسی نامرئی؟
پلاکهای ارتودنسی نامرئی دندانها را با اعمال نیرویی مناسب و کنترل شده حرکت میدهد. ارتودنسی نامرئی برخلاف بریسهای قدیمی علاوه بر کنترل میزان حرکت ناشی از هر پلاک، زمانبندی حرکت و درمان را نیز تحت اختیار درمیآورد. بنابراین در هر مرحله فقط به آن دندانی اجازه حرکت داده میشود که در طرح درمانی ارتودنسی در نظر گرفته شده است. به این ترتیب سیستم اعمال نیروی کارآمدی به دست میآید که دندانها را به سمت موقعیت در نظر گرفته شده حرکت میدهد.
ارتودنسی نامرئی و ارتودنسی معمولی
ارتودنسی معمولی نسبت به سایر روش های ارتودنسی از جمله ارتودنسی نامرئیاز توانایی بالاتر، زمان کوتاه تر و هزینه کمتر برای درمان نامرتبی دندان ها، برخوردار است.دکتر کاشانی افزود: زمان درمان نامرتبی دندان ها بسته به نوع مشکل آن متفاوت است؛ اگر فرد فقط دارای مشکل نامرتبی دندان ها باشد حرکت دندان ها در ماه، یک میلی متر خواهد بود اما اگر مشکل رشد صورت یا نهفتگی دندان ها را داشته باشد آنها هم باید اصلاح شود.
مواد سازنده ارتودنسی نامرئی(Invisalign) چیست؟
پلاکهای نامرئی از مواد محکم ترموپلاستیک با گرید پزشکی تهیه میشود که انحصاراً برای سیستم اینویزیلاین طراحی شده است. این پلاکها به صورت سفارشی برای هر بیمار تهیه میشود تا به خوبی روی دندانها قرار گیرد.
برای خواندن مطلب متخصص ارتودنسی کیست؟این قسمت را کلیک کنید.
مزایای ارتودنسی نامرئی نسبت به ارتودنسی ثابت؟
از آنجایی که پلاکهای ارتودنسی نامرئی متحرک است، بیماران در طول درمان آزادی عمل بیشتری برای میل کردن خوراکیهای مورد علاقه خود دارند، فقط کافی است پلاک را به سادگی هنگام خوردن از دهان خارج کنند.
به علاوه میتوان پلاک را هنگام مسواک زدن و نخ دندان کشیدن درآورد تا بهداشت دهان و دندان به خوبی رعایت شود و دهان خوشبو بماند. در ارتودنسی نامرئی برخلاف ارتودنسی با بریس فلزی هیچ سیم یا براکت فلزی به کار برده نمیشود، بنابراین بیماران ارتودنسی نامرئی به دلیل عدم ضرورت تنظیم براکت و سیم، زمان کمتری را در کلینیک سپری میکنند. مزیت آخر این که ارتودنسی نامرئی این امکان را برای بیمار فراهم میآورد تا طرح درمان و نتایج را پیش از شروع درمان به صورت مجازی مشاهده کند.
این نوع از ارتودنسی دندان برای یکدست کردن دندانها به سیمهای فلزی نیازی ندارد. مواد و لوازم به کار رفته در این روش بر خلاف روش ارتودنسی معمولی هیچ آسیبی به لثه و محیط دهان وارد نمیکند.
در واقع براکتهای سیمی موجود در ارتودنسی معمولی در اکثر موارد آسیبهای متعددی برای دهان و دندان از جمله عفونت لثه، خراشیدگی لثه و محیط دهان میشوند. اما در روش ارتودنسی نامرئی خبری از آسیبها و خراشها نیست.
آیا ارتودنسی نامرئی موثر است؟
در پاسخ به این سوال باید بگویم که در موفقیت ارتودنسی نامرئی، متخصص ارتودنسی بسیار تاثیر گذار است. در جلسه اول هنگامی که شما به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه می کنید متخصص بعد از معاینه دندان ها و بررسی وضعیت آنها تشخیص خواهد داد که چه نوع درمانی برای شما مناسب است. اگر متخصص تشخیص دهد که برای درمان ناهنجاری دندانی شما ارتودنسی نامرئی مناسب است و تشخیص واقعا درست باشد پس حتما ارتودنسی نامرئی موثر است در غیر اینصورت ممکن است که طول درمان شما با موفیقت به اتمام نرسد. یکی از دلایلی که تاکید می کنیم حتما به یک متخصص ارتودنسی خوب مراجعه کنید این مورد می باشد.
مزایای انواع روش های ارتودنسی نامرئی چیست؟
ارتودنسی به روش نامرئی مانند بقیه روش ها دارای مزیت های می باشد. در ادامه به چند مورد از آن اشاره خواهیم کرد تا با مزیت های آن آشنا شوید و با اطمینان خاطر به دوره درمان خود بپردازید:
عدم نیاز به مراقبتهای ویژه و دشوار در ارتودنسی نامرئی
یکی از مزایای ارتودنسی نامرئی که اهمیت بسیار زیادی دارد، نیاز نداشتن به مراقبتهای زیاد و دشوار است. برای مثال در ارتودنسی معمولی تمیز کردن دندانها بسیار دشوار است، اما در روش اینویزیلاین مسواک زدن به دندانها و تمیز کردن آنها کاری بسیار راحت و عادی است.
تعداد جلسات معاینه بسیار کم ارتودنسی نامرئی
همه ما دغدغه و مشغله های خود را داریم و طبیعی است که نتوانیم در فاصله زمانی کم چند بار به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنیم، و حتما ان دسته از افرادی که برای درمان از روش ارتودنسی نامرئی استفاده می کنند از شنیدن این خبر خوشحال خواهند شد. تعداد جلسات معاینه و مراجعه به کلینیک در روش ارتودنسی نامرئی نسبت به بقیه روش ها بسیار کمتر است و این ویژگی به تنهایی در کاهش سقف هزینه ارتودنسی نیز تاثیر زیادی دارد.
امکان برداشت کوتاهمدت پلاک
در روش ارتودنسی سیمی آزاد کردن براکتها کاری سخت و دشوار است. همچنین در این روش بیمار اجازه ندارد تا براکتها را آزاد کند. اما در روش ارتودنسی نامرئی دندان آزاد کردن پلاکها مشکلی ندارد. به صورت دقیقتر برداشتن پلاک در موقعیتهای ضروری و شرایط حساس در این روش مجاز است. اما برای نتیجهگیری هر چه بیشتر بهتر است بیمار پلاکها را در بازه زمانی طولانی از دهان خود بیرون نیاورد.
وجود تنوع بالا در ارتودنسی نامرئی
یکی از بهترین مزایای ارتودنسی نامرئی داشتن تنوع بالا است. از انواع مختلف این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارتودنسی نامرئی با پلاکهای شفاف
- ارتودنسی نامرئی با براکت همرنگ دندان
- ارتودنسی نامرئی لینگوال
انواع ارتودنسی نامرئی
همانطور که قبلا اشاره کردیم ارتودنسی نامرئی تنوع بالای دارد که ممکن است شما با نام های مختلف آن را بشناسید در ادامه با انواع آن آشنا خواهیم شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ارتودنسی کلیک کنید.
ارتودنسی نامرئی با پلاک های شفاف
از رایج ترین نوع ارتودنسی نامرئی، ارتودنسی نامرئی متحرک می باشد که ممکن است شما با اسم های دیگری مانند الاینرهای شفاف و یا پلاک های شفاف با آن آشنایی داشته باشید. این نوع از ارتودنسی با قالبی مناسب دندان های شما درست می شود و به راحتی می توانید آن را از روی دندان های خود بردارید البته دقت داشته باشید که 2 تا 4 ساعت می توانید آن را از دهان خود خارج کنید.
ارتودنسی با براکت همرنگ دندان
این نوع ارتودنسی مانند ارتودنسی ثابت می باشد و تفاوت آنها در رنگ براکت ها است، در ارتودنسی نامرئی با براکت سرامیکی از براکت های همرنگ دندان استفاده می شود.
ارتودنسی نامرئی لینگوال
این نوع ارتودنسی هنگامی که شما صحبت می کنید و یا لبخند میزنید مشخص نیست چراکه پشت دندانها قرار میگیرد و با نمایان شدن دندانهای بیمار مشخص نیست که شما از ارتودنسی استفاده کرده اید.
ارتودنسی نامرئی برای چه کسانی مناسب است؟
به منظور اینکه پلاکها نیروهای کنترل شده و کارآمدی را به دندانها تا رسیدن به موقعیت مطلوب وارد نمایند، شرایط خاصی باید برقرار باشد. از اینرو تنها کیسهای انتخابی میتوانند توسط سیستم اینویزیلاین درمان شوند. تمامی دندانها باید رویش یافته باشند. ردیف کنندهها برای حرکت دادن دندانها طراحی شدهاند و اختلالات فک یا بایت را اصلاح میکنند. به عبارت دیگر، اینوزلاین اورجت یا کراس بایت شدید را درمان نمیکند. یک پلاک نمیتواند نامرتبیها یا فاصله زیاد بین دندانها اصلاح کند. بیمارانی که بریج دارند کاندید مناسب تری برای اینویزیلاین در قیاس با شیوه سنتی ارتودنسی هستند زیرا بریج دو یا چند دندان را محکم کنار یکدیگر نگه میدارد و این میتواند سبب مقاومت در برابر حرکت دندانها به روش معمول بریس های روی دندان گردد.
روش اجرای ارتودنسی نامرئی
در ارتودنسی نامرئی با استفاده از اسکنرهای سهبعدی، طرح دندان گرفته میشود تا برنامهریزی برای قرار گرفتن در موقعیت مطلوب نهایی صورت پذیرد. این قالبها به لابراتوار اینوزلاین جهت ساخت پلاکها ارسال میشوند. سه تا چهار هفته بعد پلاکها حاضر میشوند. در برخی موارد برای کنترل بیشتر حرکت دندانها، اتچمنتهای ویژهای به دندانهای معینی چسبانده میشود. شما دکتر خود را هر ۸-۶ هفته یکبار از جهت ارزیابی روند پیشرفت درمان ملاقات میکنید. طول کل درمان ۱۵-۹ ماه میباشد و تعداد میانگین پلاکهای ردیف کننده مورد استفاده طی درمان بین ۱۲ تا ۴۸ عدد میباشد، هرچند کیس به کیس متفاوت است.
مشکلات احتمالی حین درمان ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین
ارتودنسی نامرئی مانند سایر روشهای دیگر زیباسازی دندان و ارتودنسی معمولی نیاز به مراقبتهایی دارد. مراقبتهای حین درمان ارتودنسی نامرئی در مقایسه با ارتودنسی معمولی بسیار راحتتر و سادهتر است. اما در عین سادگی باید بیمار تمامی مراقبتها را بهصورت کامل و دقیق رعایت کند تا بهترین نتیجه را بگیرد. بدون شک اگر درمان دندانهای خود را به دست یک متخصص کاربلد و با تجربه بسپارید، احتمال اینکه در حین درمان و بعد از آن با مشکل مواجه شوید بسیار کم خواهد بود. بخشی از میزان کاهش مشکلات دندانی و دهانی نیز با رعایت بهداشت دهان و دندان و نکات مربوط به نگهداری پس از درمان میسر میشود. اما با این حال برخی از مشکلات احتمالی نیز در بعضی از پروسههای درمانی وجود دارند که دانستن آنها میتواند دید بهتری در مورد درمان و طول دوره بهبودی به بیمار بدهد. در مورد ارتودنسی نیز مشکلاتی مطرح است که در ادامه به این مشکلات میپردازیم.
نحوه درمان در ارتودنسی بدون سیم
در این نوع از سیستم درمانی دستگاه ها متحرک و قابل برداشتن میباشد.
یکی دیگر از روش های ارتودنسی بدون سیم ارتودنسی نامرئی می باشد. نحوه درمان به این صورت است که از دندان های بیمار پس از مشاوره بامتخصص ارتودنسی قالبگیری میشود و نمونه قالب های دهانی به لابراتوار ارسال می شود و لابراتوار نسبت به نوع درمان اقدام به تهیه پلاک های شخص می کند.پس از دریافت پلاک های شفاف ارتودنتیست آنها را مورد بررسی قرار می دهد. و در جلسات معاینه آنها را به بیمار تحویل می دهد همچنین بیمار در وقت های تعیین شده که معمولا هر 2هفته یا یک ماه یک بار می باشد برای چکاپ و بررسی نحوه روند درمان باید به متخصص ارتودنسی مراجعه کند.
با این روش ها بیماران هم میتوانند صاحب دندان های مرتب و لبخندی زیبا شوند و هم از غیرقابل رویت بودن دستگاه اطمینان خاطر را داشته باشند.
برای خواندن مطلب ارتودنسی دیمون چیست؟ این قسمت را کلیک کنید.
مشکلات احتمالی حین درمان ارتودنسی نامرئی در اکثر موارد مربوط به نصب براکتها و یا تعویض آنها و محکم کردن این براکتها است. البته لازم به ذکر است که این مشکلات طبیعی بوده و پس از چند روز برطرف خواهند شد. علاوه بر این مشکلات، برخی دیگر از مشکلات که ممکن است در حین درمان رخ دهند، در ادامه بررسی میشوند.
در صورتی که متخصص ارتودنسی نامرئی دقت و مهارت کافی را در حین درمان نداشته باشد، یکی از مهمترین مشکلاتی که ممکن است مشکلساز شود، عدم رعایت نکات بهداشتی در طول درمان خواهد بود. دهان از مناطقی در بدن است که مستعد عفونت بوده و کوچکترین زخمها در دهان و لثهها ممکن است منجر به عفونتهای جدی شود. بنابراین استفاده از ابزار و مواد استریل و ضدعفونی شده و رعایت نکات بهداشتی در حین درمان بسیار مهم است.
یکی دیگر از مشکلات احتمالی حین درمان ارتودنسی دشوار شدن تکلم و غذا خوردن است. با قرار گرفتن براکتهای ارتودنسی در دهان محدودیتی جزئی در تکلم و غذا خوردن در بیمار ایجاد خواهد شد. البته این مشکل در تمام طول درمان پایدار نخواهد بود و پس از چند روز بیمار به آن عادت خواهد کرد.
معایب ارتودنسی نامرئی با الاینرهای شفاف چیست؟
مشکلتر شدن رعایت بهداشت دهان و دندان در حین درمان ارتودنسی نیز یکی دیگر از مشکلاتی است که وجود دارد؛ مسواک زدن و استفاده از نخ دندان برای بیمار در طول درمان دشوار خواهد شد و تمام سطح دندانها نیز تمیز نخواهد شد.
ایجاد حساسیت و زخمهای دهانی نیز از مشکلات احتمالی حین درمان است که در تعداد بسیار کمی از افراد ممکن است مشاهده شود.
مراقبتهای حین درمان ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین
با مسواک زدن و شستن پلاک در آب ولرم می توانید آنها را تمیز کنید مسواک زدن محکم ممکن است سبب خش انداختن روی پلاک و آشکارتر شدن آن گردد. هنگامی که پلاک در داخل دهان بیمار است باید از جویدن آدامس و کشیدن سیگار پرهیز کند این امر سبب تغییر رنگ و یا تغییرشکل ردیف کننده خواهد شد. یک پلاک شکسته، تغییرشکل یافته یا گم شده باعث اخلال در روند صحیح حرکت دندانها میگردد. اگر پلاکی ظرف کمتر از ده روز بشکند یا گم شود، از ردیف کننده قبلی استفاده کنید و از طریق تماس با مطب درخواست تهیه پلاک جدید نمایید. اگر پلاک برای بیش از ۱۱ روز داخل دهان گذاشته شده است میتوانید بجای آن پلاک بعدی را استفاده کنید.
چه زمانهایی باید ارتودنسی نامرئی یا اینویزیلاین (Invisalign) را استفاده کرد؟
همانگونه که پیشتر هم عنوان شد، ردیف کنندهها می بایست تمام وقت (روز و شب) مورد استفاده قرار گیرند و باید هنگام غذا خوردن، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن خارج شوند. در صورت عدم استفاده مرتب از پلاک ها، حرکات مطلوب به دست نمی آید. اگر ردیف کننده ها نتیجه دلخواه را تامین نکنند، ممکن است نیاز به بهره گیری از سیستم ارتودنسی ثابت معمول با براکت و سیم جهت تنظیم نهایی موقعیت دندانها باشد. بعد از پایان درمان، نگهدارندههای استاندارد مورد نیاز خواهند بود.
قیمت هزینه ارتودنسی نامرئی در سال 1401 چقدر است؟
هزینه ارتودنسی نامرئی نسبت به بقیه روش های ارتودنسی ممکن است که بیشتر باشد یکی از علت های آن می تواند مشخص نبودن پلاک ها باشد. با این حال عوامل دیگری بر روی هزینه ارتودنسی تاثیر گذار خواهد بود برای مثال: طول دوره درمان، سن بیمار، شدت ناهنجاری…
جهت مشاهده هزینه ارتودنسی این قسمت را کلیک کنید و هزینه ها را مشاهده کنید.
نگهدارنده ارتودنسی اینویزیلاین
استفاده از بریس های اینویزیلاین در دنیای امروز با گسترش بسیار زیادی همراه بوده است و باید در نظر داشته باشید که این روش باعث می شود تا افراد بتوانند طول درمان ارتودنسی بسیار ساده تری را برای داشتن دندان های صاف و مرتب پشت سر بگذارند. نگهدارنده ارتودنسی اینویزیلاین را می توان یکی از بهترین گزینه ها دانست که امروزه در دسترس پزشکان قرار دارد و در صورت صلاحدید، استفاده از آن به تمامی افرادی که قصد دارند از این روش استفاده داشته باشند توصیه می شود. شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که اصولا اینویزیلاین چیست و چطور باید مورد استفاده قرار گیرد؟ در ادامه با شما همراه خواهیم بود تا در این مورد اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.
نگهدارنده ارتودنسی اینویزیلاین را بیشتر بشناسید
اینویزیلاین را می توان از جدیدترین و بهترین تجهیزات ارتودنسی دانست که باعث می شود دندان ها صاف و یکدست شود و در صورتی که مشکلات جزئی وجود داشته باشد می توانیم با نظر دندانپزشک متخصص ارتودنسی از آن استفاده داشته باشیم. نام دیگر اینویزیلاین الاینر می باشد و می توان گفت که استفاده از این تجهیزات در دنیای امروز ارتودنسی با گسترش بسیار زیادی همراه بوده است. در واقع می توان گفت که استفاده از اینویزیلاین باعث می شود شما بتوانید ساده تر دوران ارتودنسی را پشت سر بگذارید و درمانی سریع تر را تجربه کنید که محدودیت های کمتری برای شما خواهد داشت.
اینویزیلاین باید به صورت روزانه حداقل برای 22 ساعت روی دندان های شما باشد. در واقع می توان گفت که این محصول قابلیت تحرک داشته و مثلا زمانی که می خواهید غذا بخورید می توانید از آن استفاده کنید. برای هر شخص چندین اینویزیلاین تولید می شود که هر کدام طول عمر مشخصی دارد. برای مثال پزشک مشخص می کند که هر دو هفته باید یک بار الاینر خود را تعویض کنید. پس باید دقت بسیار زیادی نسبت به این محصول داشته باشید و حتما باید با پزشک خود در این باره صحبت کنید.
اینویزیلاین را می توان یکی از بهترین شیوه های درمانی برای تمامی کسانی دانست که می خواهند به صورت نامرئی ارتودنسی انجام دهند و از این روی برای افرادی که در سنین بالا هستند گزینه ای کاملا مناسب به شمار می رود. همچنین قابلیت جابجایی که برای آن در نظر گرفته شده است از اهمیت بسیار زیادی برخوردار می باشد. درد آن بسیار کمتر است و در عین حال نیاز به مراقبت بسیار کمتری برای نگهدارنده ارتودنسی اینویزیلاین می تواند بیان کرد که قطعا برای شما جذاب خواهد بود.
آیا صاف کردن دندان ها بدون ارتودنسی نامرئی ممکن است؟
ممکن است بعضی افراد به دنبال روش های دیگری برای صاف کردن دندانهای خود باشند و زیاد برای انجام ارتودنسی نامرئی علاقه نشان ندهند، درمان های مختلفی برای دندان وجود دارد مانند بلیچینگ، جرم گیری دندان، روکش، لمینت، ایمپلنت…اما هرکدام از این درمان ها خاصیت خود را دارند و با توجه به نوع ناهنجاری شما پزشک متخصص تشخیص خواهد داد که چه نوع درمانی برای شما جوابگو خواهد بود.