روند تکاملی ارتودنسی
ارتودنسی ثابت چیست؟
ارتودنسی ثابت به گونه ای است که با نصب آن تا اتمام طول دوره درمان و به تشخیص متخصص ارتودنسی نمی توانید آنها را جا به جا کنید. در این روش تجهیزاتی(در ادامه تجهیزات ارتودنسی ثابت را کامل توضیح خواهیم داد.) مانند براکت ها بر روی دندان نصب می شوند که بعد از نصب بر روی دندانها باعث ایجاد یک نیرو و درنتیجه ایجاد حرکت در دندانها می شود. ارتودنسی ثابت نسبت به روش های دیگر ارتودنسی بیشتر استفاده می شود و نتیجه بسیار مطلوبی دارد، چرا که در این روش براکت ها ثابت است و بیمار نمی تواند آنها را از دهان خود خارج کند اما روش های دیگری مانند ارتودنسی نامرئی بیمار می تواند براکت ها را از دهان خود خارج کند و اگر پس از هر بار بیرون اوردن براکت ها بیمار فراموش کند که آنها را روی دندان خود بگذارد روند درمان به خوبی پیش نخواهد رفت و ممکن است در زمان گفته شده به نتیجه مطلوب خود نرسید.
متقاضی مناسب برای ارتودنسی ثابت
ارتودنسی ثابت بهتر است یا متحرک؟
برای تشخیص اینکه ارتودنسی ثابت بهتر است یا ارتودنسی متحرک؟ بهتر است که ابتدا به متخصص مراجعه کنید تا بعد از انجام معاینه و با توجه به نوع و میزان ناهنجاری دندانهای شما تشخیص دهد که کدام روش برای شما مناسب تر است و بهتر نتیجه خواهید گرفت.
ارتودنسی ثابت فک بالا
بعضی از بیمارانی که به مطب مراجعه می کنند و با تشخیص متخصص ارتودنسی مشخص می شود که فرد دچار جلو بودن فک بالا (اوربایت)می باشد، در این شرایط می توان با انجام ارتودنسی فک بالا اقدام به درمان ناهنجاری اوربایت کرد.
ارتودنسی ثابت هر دو فک
بعد از معاینات ارتودنسی و تشخیص اینکه هر دو فک شما نیاز به ارتودنسی ثابت دارد، متخصص شروع به نصب ارتودنسی خواهد کرد و به دلیل سهولت درمان فک پایین متخصص ابتدا ارتودنسی ثابت را بر روی فک بالا نصب خواهد کرد.
دوره درمان ارتودنسی ثابت چقدر است؟
دوره درمان ارتودنسی ثابت بین یک سال تا سه سال متغییر است، البته سن شما و میزان رشد فک فرد بر روند درمان تاثیر گذار خواهد بود. بعد از پایان دوره درمان ارتودنسی ثابت متخصص ارتودنسی برای بیمار ریتینر نصب می کند که باید به مدت شش ماه پشت دندان ها باقی بماند.
آشنایی با اجزاء دستگاه ارتودنسی ثابت
شما باید اسامی قسمت های مختلف دستگاه های ارتودنسی تان را بدانید تا درصورت لزوم بتوانید به طور دقیق ناحیه شکسته، آسیب دیده یا از جا درآمده را تشخیص دهید. این امر ضمن کمک به شما در رفع موقت مشکل، ما را نیز از طریق اطلاعاتی که در اختیارمان قرار می دهید در تنظیم نوبت مناسب یاری می رساند.
براکت ارتودنسی
براکت ها، نگین هایی فلزی یا سرامیکی هستند که مستقیما” روی سطح دندانها چسبانده می شوند و از اصلی ترین اجزای ارتودنسی می توان به براکت ارتودنسی اشاره کرد، که باعث می شود دندانها در طول دوره درمان حرکت کند و در جای مناسب قرار گیرد. براکت ها خود انواع مختلفی دارند که رایج ترین آن براکت های فلزی است.
حتما مطلب متخصص ارتودنسی را بخوانید.
سیم ارتودنسی (آرچ وایر)
سیمی است به شکل نعل اسب که به تمامی براکت ها متصل می شود، برای تغییر موقعیت دندانها نیاز به یک نیرو داریم که این نیرو با قرار گرفتن آرچ وایر یا سیم ارتودنسی بین شیار براکت ها ایجاد خواهد شد و در نتیجه باعث تغییر مکان دندان ها می شود.
اورینگ ارتودنسی
کش هایی بی رنگ یا رنگی به شکل دایره هستند که برای نگه داشتن سیم ارتودنسی درون براکت ها بکار می روند. البته براکت های سلف لیگیت نیازی به اورینگ ندارند. در واقع از اورینگ و کش ارتودنسی برای ثابت ماندن فک استفاده می کنند، هنگامی که براکت ها نصب شد نوبت به نصب اورینگ ها می رسد که شاید این اورینگ ها به چشم شما کوچک بیایند اما در حرکت دندان ها به موقعیت مناسب کمک می کنند.
لیگاچور فلزی
سیم های نازکی هستند که در مواردی بجای اورینگ از طریق گره زدن دور براکت ها برای حفظ سیم ارتودنسی بکار می روند.
بًند ارتودنسی
بند ارتودنسی حلقه هایی فلزی هستند که اغلب دور دندانهای کرسی عقب چسبانده می شوند. روی بند نیز براکتی خاص تحت عنوان تیوب برای عبور سیم ارتودنسی تعبیه شده است. به علاوه قلابی برای اتصال کش ارتودنسی دارد. بندهای فک بالا تیوب جداگانه ای نیز برای اتصال هدگیر دارند. در سمت زبانی بندها نیز معمولا” گیره ای تحت عنوان کِلیت زبانی قرار دارد که در صورت برآمده شدن به آسانی توسط قاشق یا سر پاک کن مداد قابل اصلاح است.
کش (الاستیک) ارتودنسی
الاستیک هایی هستند که معمولا” بین قلاب براکت های دو فک با هدف هدایت قوس های دندانی به موقعیت معین انداخته می شوند. کش های کوچک که از جنس لاتکس ساخته شده و با نیرو و فشاری که به دندانها وارد میکند باعث تغییر موقعیت دندانها می شود. این کش یا الاستیک به براکت ها متصل می شود
فنر (کویل) ارتودنسی ثابت
فنرهایی هستند که بین براکت های ارتودنسی با رویکرد باز نمودن یا بستن فضا استفاده می شوند.
چِین ارتودنسی ثابت
کش هایی مرکب هستند که از طریق اتصال به براکت ها به منظور حرکت دادن دندانها مورد استفاده قرار می گیرند.
قلاب ارتودنسی ثابت
روی برخی براکتها، بندها و گاهی سیم ارتودنسی قلابی تعبیه شده است که به منظور اتصال کش ارتودنسی می باشد.
آیا ارتودنسی ثابت به دندان ها آسیب وارد می کند؟
خیلی از مراجعه کننده ها این سوال را میپرسند که آیا ارتودنسی ثابت به دندان ها آسیب وارد می کند؟ در پاسخ این سوال باید بگویم که خیر براکت های ارتودنسی ثابت هیچ آسیبی به دندان های شما وارد نمی کنند فقط در شرایطی دندان های شما آسیب می بیند که بیمار بهداشت دهان و دندان و توصیه های دندانپزشک را رعایت نکند.
ارتودنسی ثابت برای چه کسانی مناسب است؟
مناسب بودن درمان ارتودنسی ثابت در جلسه مشاوره با استفاده از ابزار تشخیصی تعیین میشود. بریس ثابت تقریباً برای تمام بیماران ارتودنسی مناسب است و به دلیل قابلیت حرکت دادن زیاد دندانها غالباً بهترین درمان برای بیماران دچار اختلالهای پیچیده محسوب میشود. ارتودنسی ثابت بهترین انتخاب برای بیمارانی است که خواستار نتایج تضمین شده هستند، چرا که موفقیت ارتودنسی متحرک به شدت به همکاری خود بیمار در استفاده از بریس بستگی دارد.
مزایای ارتودنسی ثابت
در صورت وجود هر یک از مشکلات زیر میتوان از ارتودنسی ثابت بهره گرفت:
- دیپبایت
- کراس بایت
- اپنبایت
- انحراف میدلاین
- دندانهای فاصله دار
- به هم فشردگی و شلوغی دندانها
نکات مهم در درمان ارتودنسی ثابت
- مراجعه منظم به متخصص ارتودنسی
- ممکن است روزهای ابتدای شروع درمان صحبت کردن و غذا خوردن سخت شود، به همین دلیل از غذا های نرم استفاده کنید.
- از خوردن غذا های سخت مانند ته دیگ، شکستن بادام و… جویدن آدامس خودداری کنید.
- بعد از غذا خوردن برای جلوگیری از پوسیدگی از مسواک مخصوص ارتودنسی استفاده کنید.
- اگر براکت ها شل شد و یا افتاد حتما به متخصص مراجعه کنید.