دندان شیری همانند سایر دندان های انسان دارای تمام اجزای اصلی دندان است. از این جهت می توان به سؤال آیا دندان های شیری عصب دارند پاسخ داد بله دندان های شیری نیز همانند دندان های دائمی دارای عصب هستند. دندان های عقب و جلو فک که به دندان های قدامی و خلف مشهور هستند با وجود موقتی بودند دارای مینا، عصب و تمام اجزای دندان هستند.
پوسیدگی و عفونت در دندان های شیری راه های مختلف درمانی دارد. بسیاری از متخصصان برای درمان دندان شیری کودک عصب کشی و یا ترمیم را در نظر می گیرند. اما در مواقعی ممکن است عصب دندان شیری از بین رفته و یا درگیر شده باشد که در این صورت اقدامات دیگر برای درمان صورت می گیرد.
به دلیل وجود عصب و ساختار کامل دندانی در دندان های شیری نیز به رعایت بهداشت و مراقبت های دهانی کامل نیاز دارند. هیچگاه نباید مسئله موقتی بودن دندان های شیری را دلیل بر عدم مراقبت و یا عدم مراجعه به دندان پزشکی عنوان کرد. دندان های شیری و مراقبت از آنها بسیار مهم است. دلایل این مهم را در ادامه مطلب عنوان خواهیم کرد.
اهمیت سلامت دندان شیری
همانطور که گفته شد دندان شیری دارای عصب بوده و در صورت نیاز بایستی اقدام به عصب کشی دندان شیری کرد. حفظ سلامت دندان شیری بسیار مهم است و دلایل آن موارد ذیل هستند. دندان شیری نقش تکامل کننده استخوان های فک بالا و پایین کودک را ایفا می کند. همچنین دندان های شیری نقش راهنمایی برای رویش دندان های دائمی را نیز ایفا می کنند. در واقع دندان های شیری دندان های سالم دائمی را به بیرون از لثه هدایت می کنند.
دندان های شیری به کودک این توانایی را می دهند تا کلمات را درست ادا کنند و جوییدن درست غذا را به خوبی یاد بگیرند. در نتیجه گاهی در صورت نیاز بایستی برای حفظ سلامت دندان شیری به پزشک مراجعه کرد تا عملیات های لازم را بر روی دندان های شیری انجام شود. بسیاری از کودکان به دلیل خراب شدن دندان های شیری اعتماد به نفس خود را در میان همسالان خود از دست می دهند و یا غذا خوردن آنها دچار مشکلاتی می شود که به مریضی و کاهش وزن کودک منجر می شود.
درمان دندان شیری
درمان دندان شیری به دلیل مصرف شیر شبانه و قطره های آهن دارای مینای ضعیف تری نسبت به دندان های دائمی است. به همین جهت دندان های شیری خیلی آسیب پذیر تر هستند. بنابراین در صورت لزوم نیاز به ترمیم و عصب کشی دندان شیری بایستی این کار به سرعت انجام شود. قطعاً دلیل آن پوسیدگی و دردناک شدن دندان های شیری برای کودک است.
زمانی که دندان های شیری قدامی یا جلو کودک تغییر رنگ می دهند و برای کودک دردناک می شوند بایستی سریعاً به متخصص مراجعه کرد. ممکن است دندان های کودک عفونت کرده و نیاز به درمان های مختلفی همچون عصب کشی دندان داشته باشد. همچنین دندان های خلفی یا عقب کودک نیز ممکن است دچار عفونت و یا دردهای شدید و نهایتاً در معرض پوسیدگی قرار گرفته شوند. در این صورت اگر پوسیدگی دندان ها به موقع تشخیص و درمان نشوند عصب دندان های شیری کودک دچار آسیب شده و نیاز به درمان بیشتر و در نتیجه عصب کشی دارند.
دندان های شیری قدامی بایستی تا سن 6 تا 7 سالگی در دهان کودک باقی بمانند و دندان های خلفی نیز تا سن 11 یا 12 سالگی در ردیف دندان ها مشاهده شوند. از دست دادن دندان های شیری خارج از محدوده سنی مشخص شده نشان از وجود پوسیدگی دندان ها و یا عوامل دیگر دارد. اما چگونه والدین پوسیدگی و علائم پوسیدگی را در دندان های شیری کودک خود تشخیص دهند. در ادامه به این موضوع نیز خواهیم پرداخت.
چه زمان به پزشک برای درمان دندان شیری کودک مراجعه شود؟
دندان شیری به دلایلی دارای مینای ضعیف تری نسبت به دندان های دائمی است به همین جهت شروع پوسیدگی در این دندان ها سریع تر از دندان های دائمی صورت می گیرد. زمانی دندان های کودک دردناک شده و کودک شما از دندان درد گلایه می کند باید به این نکته پی برد که دندان دچار پوسیدگی شده و مینای آن کاملاً از بین رفته است.
علائم شروع پوسیدگی دندان های شیری چیست؟
کودکانی که در زمان مصرف مواد غذایی دست در دهان خود می کنند و یا اشتهای خود را نسبت به مواد غذایی از دست می دهند، در این حالت دندان های شیری کودک دچار درد و پوسیدگی شده اند. همچنین از دیگر علائم می توان به دردهای گاه و بی گاه و دردهای شبانه کودک اشاره کرد که بی تابی و ناراحتی کودک را در پی خواهد داشت. در صورتی که پوسیدگی و علائم را در کودک جدی نگیریم پوسیدگی دندان کودک شدید شده و عصب دندان را تحت تأثیر قرار می دهد. در نهایت عفونت دندان موجب مشکلات بیشتری برای کودک مانند تب و لرز و از بین رفتن دندان ها و کاهش وزن او می شود.
عصب کشی دندان شیری کودک
ممکن است پزشک متخصص عصب کشی و یا کشیدن دندان شیری کودک را برای درمان پوسیدگی به کار ببرد. همانطور که گفته شد پوسیدگی و درگیر شدن عصب دندان های شیری دارای علائمی است. در صورت بروز این علائم بایستی به پزشک متخصص جهت عصب کشی و یا کشیدن دندان اقدام کرد.
پزشک متخصص با بررسی وضعیت دندان های کودک متوجه نوع و درجه پوسیدگی دندان ها خواهد شد. ممکن است پزشک اقدام به ترمیم ساده دندان و یا عصب کشی آنها کند. اما در صورتی که پوسیدگی شدید باشد و هیچ کاری از دست پزشک برای درمان برنیاید قطعاً کشیدن دندان آخرین و تنها راه باقی مانده خواهد بود.
سخن آخر
راه های مختلفی درمانی برای دندان شیری وجود دارند. لازم به ذکر است در صورتی که درمان دندان شیری جدی گرفته نشود دندان های دائمی به صورت ناموزون و ناهماهنگی به بیرون از لثه هدایت می شوند.