والدین باید سعی کنند از دوران کودکی اهمیت دادن به بهداشت دهان و دندان کودک را به آنها آموزش دهند و به این موضوع اهمیت ویژه ای قائل شوند. نحوه درست مسواک زدن را به کودک آموزش دهند و آن ها را به رعایت اصول بهداشت دهان و دندان تشویق کنند. اغلب کودک هم حوصله چنین فعالیت هایی را ندارد، خیلی سرسری اینکار را میکند به همین دلیل خطاهایی پیش می آید که حاصل آن پوسیدن دندان و بیماری لثه میشود. مراقبت کردن از دندان ها و لثه در دوران کودکی باعث رشد صحیح لثه ها میشود و نظم و ترتیب دندان ها در بزرگسالی نتیجه آن خواهد شد. پس نکات زیر در مورد بهداشت دهان و دندان کودک را جدی بگیرید تا از سلامت آن در آینده اطمینان حاصل کنید.
مراحل مراقبت از دندان کودک
مسئله اصلی که در بهداشت دهان و دندان کودک اغلب اوقات مورد غفلت قرار میگیرد، سلامتی دهان و دندان میباشد و خود این منشا بیشتر بیماری های دهان و دندان در کودکی میباشد. نهایت کاری که اغلب والدین انجام میدهند این است که کمی خمیر دندان روی مسواک بگذارند و به کودک بگویند مسواک بزند.در این نوشتار میخواهیم مراحل درست مراقبت از دندان کودک را مورد بحث قرار دهیم.
مسواک مناسب برایش تهیه کنید
اگر هنگام مسواک زدن کودک مجبور شود دهان خود را زیاد باز کند نشان دهنده این است که مسواک برای دهان او بزرگ است. دسته مسواک باید طوری باشد که با آن احساس راحتی کند. هرچه مسواک برای کودک راحت تر باشد به تعداد دفعه های بیشتری میتواند از آن استفاده کند. ظاهر فانتزی یا شخصیت های محبوب کودک روی مسواک میتواند کودک را با استفاده بیشتر از مسواک تشویق کند. برپایه مطالعه هایی که صورت گرفته، برس مسواک خیلی مورد اهمیت نیست و به عبارت دیگر میتوان گفت تقریبا بی تاثیر است. اما چیزی که مورد توجه قرار میگیرد روش مسواک زدن است. دندانپزشکان توصیه میکنند والدین برای خرید مسواک کودکان مسواکی را انتخاب کنند که دارای برس نرم است و انواع سخت آن به لثه کودک آسیب میزند. برای از بین بردن پلاک دندان توصیه میشود که از برس هایی که کمی از نوع نرم سخت تر هستند برویم . این نوع آن قدر قوی نیستند که بتوانند به لثه آسیب جدی وارد کنند.
تعداد دفعات مسواک زدن را افزایش دهید
دندانپزشک ها سه بار در روز مسواک زدن را توصیه میکنند. وقتی فاصله دفعات مسواک زدن بالا میرود ،باکتری و پلاک بیشتری روی دندان تجمع میکند و باعث التهاب لثه میشود و ممکن است باعث بوجود آمدن بیماری های دهان و دندان شود. پیشنهاد میشود مدت زمانی که برای مسواک زدن صرف میشود حداقل دو دقیقه بشود که اگر این زمان تا سه دقیقه هم طول بکشد بهتر هم است.
مسواک را خیلی محکم نکشید
با تمام این تفاسیر ممکن است در این تشویق کودک به مسواک زدن زیاده روی کنید و اینکار را به 4 بار در روز برسانید. این عمل باعث تحریک شدن ریشه های دندان شده و به لثه ها آسیب جدی وارد میکند. سفت مسواک زدن هم مینای دندان را آسیب میزند. بهترین روش این است که مسواک زدن دندان کودک خیلی آرام دوتا سه دقیقه زمان ببرد.
روش های صحیح مسواک زدن کودک
بهترین حالتی که مسواک زده میشود دارای زاویه 45 درجه از خط لثه است و حرکت آن بسیار کوتاه میباشد. حرکت در طول خط لثه در حین مسواک باعث ساییدگی لثه میگردد. مسواک باید بصورت ملایم در جهت بالا و پایین دندان جابجا شود، نه اینکه حرکت جانبی انجام دهد. باید سعی کنید حرکتی دایره وار و به صورت عمودی انجام دهید نه بصورت افقی. اینکار در سطح دندان جلو، عقب، بالا و همینطور روی زبان کودک صورت دهید.
از یک نقطه شروع کنید
بیشتر افراد بالغ هم از یک نقطه شروع به مسواک زدن میکنند. توصیه میشود از نقطه های متفاوت شروع کنند تا برای تمیز کردن نقطه دیگر تنبلی نکنند. اگر کودک شما خود به تنهایی مسواک میزند و همیشه از یک نقطه مسواک زدن را آغاز میکند، معمولا انرژی زیادی را برای شستن آن نقطه صرف میکند و در نهایت برای نقطه آخر تنبلی میکند.
شستشوی داخل دندان چشم پوشی نشود
بیشتر بچه ها یادشان میرود دیواره های داخل دندان را که در تماس مستقیم با زبان است تمیز کنند. تمیز نمودن پلاک هایی که پنهانند به اندازه آن هایی که دیده میشوند مهم اند. از نقاطی که بیشتر بچه ها تمیز کردنش را فراموش میکنند پشت دندان جلویی میباشد که توصیه میشود تا مدتی کودک را عادت دهید مسواک زدن را از این نقطه شروع کند.
شستشویی صحیح مسواک را انجام دهید
باکتری ها خیلی راحت روی مسواکی که به درستی تمیز نشده رشد میکنند. اگر این اتفاق بیفتد باکتری ها رشد میکنند و دفعه دیگر که کودک مسواک میزند دوباره وارد دهان میشوند، پس بعد مسواک زدن، مسواک کودک را بخوبی بشویید و اطمینان حاصل کنید هیچ خمیر دندانی روی مسواک باقی نمانده است.
مرطوب گذاشتن مسواک
در صورت اینکه مسواک دارای رطوبت باشد شرایط برای رشد باکتری ها ایجاد میشود. بجز این رطوبت مسواک به الیاف آن هم آسیب میزند. بهترین روش نگهداری مسواک خشک نگه داشتن آن است. اول آن را خشک کنید بعد درب روی آن را قرار دهید.
عدم تعویض مسواک
دندان پزشکان توصیه میکنند هرچند ماه مسواک را عوض کنید و یا هنگامی که موهای برس حالت طبیعی خود را از دست میدهند بجای توجه به زمان استفاده از مسواک به پرزهای برس مسواک توجه کنید. در بازار انواعی از مسواک ها یافت میشوند که موهای روی آن ها دارای نشانگر است. وقتی این رنگ از بین برود، یعنی زمان تعویض مسواک رسیده است. اما بطور کلی با از بین رفتن انعطاف پذیری مسواک زمان تعویض مسواک فرارسیده است.
مضرات دندان قروچه بر سلامت دندان کودک
تقریبا 90 در صد بچه دندان قروچه دارند و دلیل خاصی هم برای آن وجود ندارد. چیزی که در این مورد خوب است این است که اغلب کودکان از درد دندان قروچه شکایتی ندارند، با این حال در صورت درد داشتن کودک و ادامه دندان قروچه ها تا حدی که به لثه ها و دندان ها آسیب رساند باید از یک دندانپزشک کودک مشاوره بگیرید
مضرات عدم استفاده از نخ دندان کودکان
شاید کمی عجیب برسد که دندان کودک سه ساله نخ دندان شود اما برای سلامت دهان و دندان کودک باید اینکار را انجام دهید. حتی بچه هایی که بین دندان هایشان فاصله نیست خیلی راحت دچار پوسیدگی دندان میشوند. ذرات باقی مانده از مواد غذایی باعث تولید اسید و پوسیدگی دندان میشوند. پس استفاده از نخ دندادن از سه سالگی اهمیت پیدا میکند.
خمیر دندان مناسب کودکان
خمیردندان بزرگسال برای بچه هایی توصیه میشود که قادر به تف کردن هستند توصیه میشود که اغلب بچه های بالای 4 سال چنین توانایی دارند، درصورتی که کودک خمیردندان را قورت میدهد توصیه میکنیم از خمیردندان های کودکان استفاده کنید.
تاثیر ارتودنسی در سلامت دندان کودک
بچه های زیادی هستند که ارتودنسی انجام میدهند و دلیل اصلی آن هم یک چیز است: توصیه متخصص ارتودنسی دهان و دندان این است که هرچه زودتر ارتودنسی موقت برای کودکان اجرا شود. این حقیقت دارد که این نوع درمان برای تمام تمام کودکان الزامی نیست، اما مشاوره با متخصصان هم بی ضرر نیست.
برای اطلاعات بیشتر در مورد ارتودنسی کودکان کلیک کنید.
مضرات استفاده از خمیردندان برای کودک
زیاده روی کردن در مصرف خمیردندان برای بهداشت دهان و دندان کودک اما این امکان وجود دارد کودک بدلیل کف خمیر دندان مدت زمان مسواک را کوتاه کند. برای کودک مقدار بسیار کمی خمیر دندان کافیست. توجه کنید نیازی به نیست تیوپ های خمیردندان بزرگ تهیه کنید چون نگهداری از آن ها برای کودک بسیار سخت است و هم اینکه کودکان در هر دفعه مسواک زدن چندان به خمیردندان نیاز ندارند. پس برای هربارمسواک کافیست به اندازه یک نخود خمیر دندان روی مسواک قرار دهید و از او بخواهید مقدار اضافی آن را بعد مسواک زدن بیرون بریزد.